latinica  ћирилица
15/05/2024 |  17:06 ⇒ 17:07 | Autor: SRNA

Knežević: Rezolucija o genocidu u Јasenovcu je dobra za regionalno pomirenje

Rezolucija o genocidu nad Srbima u ustaškom koncentracionom logoru Јasenovac dobra je za regionalno pomirenje, afirmaciju dobrosusjedskih odnosa, evropske integracije i suočavanje sa prošlošću, izjavio je predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević.
Milan Knežević - Foto: RTRS
Milan KneževićFoto: RTRS

- U njoj se hrvatski narod ne pominje kao genocidni. Bilo je Hrvata koji nisu pripadali ustaškom pokretu, kao na primjer Јosip Broz, Vladimir Nazor, Andrija Hebrang i još neki - rekao je Knežević, koji je i poslanik DNP-a u crnogorskom parlamentu.

On je istakao da je poema "Јama" Ivana Gorana Kovačića najbolje svjedočanstvo jednog Hrvata o ustaškim zločinima i genocidu nad srpskim življem.

Knežević dodaje da je i poslanik Hrvatske građanske inicijative u Skupštini Crne Gore Adrian Vuksanović saopštio da će glasati za rezoluciju o genocidu u Јasenovcu.

- Neću da vjerujem da se Hrvatska kao kosponzor rezolucije o Srebrenici protivi rezoluciji o genocidu u Јasenovcu. Ove rezolucije nisu uporedive, a nije mi jasno zašto se zvanična Hrvatska prepoznaje u ustaštvu i genocidnoj Pavelićevoj tvorevini - Nezavisnoj Državi Hrvatskoj - rekao je Knežević.

Hrvatska je uputila protestnu notu Crnoj Gori zbog pokrenute inicijative za usvajanje rezolucije o genocidu u Јasenovcu u Skupštini Crne Gore.