latinica  ћирилица
15/05/2024 |  17:15 ⇒ 16/05/2024 | 15:21 | Autor: RTRS

Ko je Robert Fica, ranjeni slovački premijer

U pucnjavi povrijeđeni slovački premijer Robert Fica na funkciji predsjednika vlade proveo je 11 godina u tri navrata. Prvi mandat je osvojio protiveći se liberalnim reformama, dok su ga poslije oktobarskih izbora 2023. godine zapadni mediji opisali kao proruski orijentisanog političara. Protivi se slanju vojne pomoći Ukrajini, smatrajući da "Slovačka ima i bitnijih problema". Porede ga sa Viktorom Orbanom, prema kojem, kako je i sam rekao, gaji simpatije.
Robert Fico (Foto:  EPA-EFE/JAKUB GAVLAK) -
Robert Fico (Foto: EPA-EFE/JAKUB GAVLAK)

Slovački premijer Robert Fica povrijeđen je u pucnjavi poslije sjednice vlade u Handlovi, nakon što je na njega ispaljeno više metaka. U teškom stanju je prebačen u bolnicu u Banskoj Bistrici, a napadač je odmah poslije pucnjave uhapšen.

Fico se vratio na vlast u Slovačkoj nakon izbora u oktobru 2023. godine i predvodi koaliciju i vladu na čijem čelu je njegova partija "Smjer-Socijaldemokratija", čiji je lider od osnivanja 1999. godine.

U kampanji je obećao da će okončati vojnu pomoć Ukrajincima u ratu sa Rusijom, iako je u više navrata negirao da je proruski nastrojen, već da samo smatra kako "Slovačka ima veće probleme od Ukrajine".

Takođe je nagovijestio da će se odupreti sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji zbog čega ga porede sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koga, kako je sam istakao, simpatiše.

- Orbana vidim kao jednog od političara koji se ne plaše da otvoreno brane interese naroda - rekao je Fica za Rojters.

Tri mandata i povlačenje zbog ubistva istraživačkog novinara

Sa pozicije premijera prethodno se povukao 2018. godine, nakon šest godina na funkciji i masovnih protesta zbog ubistva istraživačkog novinara Јana Kucijaka i njegove vjerenice Martine Kusnirove.

Premijer je bio i od 2006. do 2010, kada je nezadovoljstvo liberalnim ekonomskim reformama prenio u svoju prvu izbornu pobjedu. Promovisao je plan o usvajanju evra 2009.

Fica je rođen 15. septembra 1964. u radničkoj porodici u Topoljčanima. Oženjen je pravnicom i profesorkom Svjetlanom sa kojom ima sina.

Diplomirao je pravo na Univerzitetu Komenius u Bratislavi 1986. godine i pridružio se tada vladajućoj Komunističkoj partiji, koju je napustio tri godine kasnije, uoči raspada Čehoslovačke.

Doktorirao je 1992, a do 1994. godine radio je pri ministarstvu pravde Slovačke. Šest godina, sve do 2000. proveo je kao zastupnik Slovačke pred Evropskom komisijom za ljudska prava i Evropskim sudom za ljudska prava.