latinica  ћирилица
15/05/2024 |  17:33 ⇒ 20:35 | Autor: RTRS

Nebenzja: Šmit nema pravo da se obraća u SB UN; Rusija za poštovanje Dejtona (VIDEO)

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja istakao je da Kristijan Šmit nema mandat za djelovanje kao visoki predstavnik i da nema pravo da se obraća na sjednici Savjeta bezbjednosti.
Vasilij Nebenzja (foto: screenshot - youtube.com/unitednations) -
Vasilij Nebenzja (foto: screenshot - youtube.com/unitednations)

Nebenzja je rekao da se obraćanjem Šmita u SB diskredituje ovo tijelo UN, dodajući da on predstavlja sliku o BiH na subjektivan način.

Nebenzja je rekao da Šmit svojim djelovanjem pogoršava odnose u BiH, izraljžavajući nadu da će OHR uskoto biti zatvoren.

- Razočarani smo izvještajem Altee o stanju u BiH, koji je pristrasan i ne odražava realno stanje - naveo je on na sjednici savjeta bezbjednosti o situaciji u BiH.

Ruski predstavnik je naglasio da se rezolucijom o Srebrenici, iza koje stoji Njemačka, krši Dejtonski sporazum.

- Ova rezolucija je suprotna Ustavu BiH, ne predstavlja volju svih u BiH i njen tekst je protivan Dejtonskom sporazumu. Zašto Njemačka stoji iza rezolucije, a počinili su dva genocida u 20. vijeku? Sve to traje od raspada Јugoslavije, bombardovanja Srba, da se cijeli narod označava jednim imenom, a šta je ono što je Njemačka radila u 20. vijeku? Mi se suprotstavljamo onome što radi zapadni svijet, a posebno njegovom prisustvu u političkom Sarajevu. Sve je to neprihvatljivo, čak i prema povelji UN - istakao je Nebenzja.

On je rekao da se Rusija zalaže da striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma i konsenzus predstavnika tri konstitutivna naroda.

- Usvajanje rezolucije vratiće BiH na stari sukob i nikako neće pomoći napretku zemlje - naglasio je ruski predstavnik.

On je podsjetio da obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića na današnjoj sjednici nije usaglašeno u Predsjedništvu BiH i da se ponavlja djelovanje suprtono ustavnom poretku BiH.

- To može dovesti do novog sukoba koji ugrožava stabilnost BiH. Pokušavaju da sprovedu zapadne ideje unitarne države, zanemarujući interese srpskog naroda. Pozivamo izabrane predstavnike BiH da rade u interesu BiH, ali imamo izabrane predstavnike koji su pod sankcijama i time se stvara kriza. Republika Srpska nije srećna zbog toga. Srbi su optuženi za separatizam, a neki ih smatraju i genocidnim narodom. Niko ne treba da bude zaluđen ovom zapadnom retorikom - rekao je Nebenzja.

Nebenzja je istakao da je potrebno pažljivo pročitati izvještaj Republike Srpske o situaciji u BiH, kako bi se stekla realna slika o stanju u BiH.