latinica  ћирилица
15/05/2024 |  19:15 | Autor: SRNA

Predstavnik Srbije u SB UN: Kako postići pomirenje u BiH bez Srba?

Vršilac dužnosti zamjenika stalnog predstavnika Srbije pri UN Saša Mart ukazao je u Savjetu bezbjednosti da je nacrt rezolucije o Srebrenici podnio stalni izaslanik BiH Zlatko Lagumdžija, bez odluke Predsjedništva BiH, te upozorio da će ova incijativa koja ima političke ciljeve jedne strane produbiti razdor među ljudima i ugroziti proces pomirenja.
Saša Mart (foto: screenshot - youtube.com/unitednations) -
Saša Mart (foto: screenshot - youtube.com/unitednations)

Mart je istakao da "kada pojedinci u BiH iniciraju ovakvu rezoluciju, čini se da previđaju činjenicu da je Beograd bliži od Berlina ili Kigalija".

- Ako je Beograd predaleko i nema želje da se razgovara sa Srbijom, zvaničnici u BiH su obavezni prema Ustavu svoje zemlje da razgovaraju sa Srbima u BiH. Kako se može postići pomirenje bez Srba? - upitao je Mart.

Mart je konstatovao da je sporni dokument predat bez prethodnog dijaloga i neophodnog dogovora u BiH, unutar njenog Predsjedništva, što je suprotno njenom Ustavu, zakonima i Dejtonskom sporazumu.

- Inicijativu je zakonski preduzeo pojedinac, stalni izaslanik BiH , bez odluke Predsjedništva BiH. Takve jednostrane inicijative ne doprinose procesu pomirenja i izgradnji povjerenja u BiH - ocijenio je izaslanik Srbije.

Kada je riječ o nacrtu rezolucije, istakao je Mart, potrebno je postići konsenzus, prvenstveno unutar BiH da bi se gradilo pomirenje radi zajedničke budućnosti.

- Sa žaljenjem konstatujem da ova incijativa ima političke ciljeve i da će, ne samo zbog turbulentnog trenutka u kojem se svijet nalazi, produbiti razdor među ljudima i ugroziti proces pomirenja - istakao je Mart.

On je naveo da Dejtonski sporazum ima poseban i trajan značaj i predstavlja osnovu svega što je postignuto u BiH, uključujući neophodni nastavak procesa pomirenja.

- Srbija pridaje veliki značaj promovisanju regionalne saradnje i jačanju dobrosusjedskih odnosa. BiH je naš prirodni i blizak partner sa kojim razvijamo uzajamno razumijevanje, poštovanje i puno povjerenje. Zato pridajemo veliki značaj stabilnosti i prosperitetu BiH - rekao je Mart.

Mart je naveo da je Srbija spremna da sarađuje sa zajedničikim institucijama u BiH na jačanju bilateralnih odnosa, ali da i dalje želi da razvija odnose sa Republikom Srpskom u skladu sa Dejtonskim sporazumom i na transparentan način.

On je naglasio da Srbija poštuje Dejtonski sporazum i podržava BiH kao zajednicu dva entiteta u kojoj se sve odluke donose u skladu sa ustavnim nadležnostima i dogovorom tri konstitutivna naroda.

- Srbija je čvrsto i jasno posvećena očuvanju teritorijalnog integriteta BiH i želi toj zemlji stabilnost i ekonomski razvoj - naglasio je Mart.