latinica  ћирилица
15/05/2024 |  20:02 ⇒ 20:39 | Autor: RTRS

Ako stranke iz Srpske ne izađu na izbore, rizikuju scenario sa sjevera KiM (VIDEO)

Opozicione stranke su potvrdile da neće čekati usvajanje Izbornog zakona Republike Srpske. Na izbore će po Šmitovim izmjenama Izbornog zakona. To i ne čudi, ali brine upozorenje i saznanje generalnog sekretara SNSD-a Srđana Amidžića da opozicija sa Bošnjacima dogovara da na čelo Prijedora, Doboja, i Srebrenice, nakon izbora, dođu bošnjačke partije.
Izbori - Foto: RTRS
IzboriFoto: RTRS

Gradonačelnika Prijedora Slobodana Јavora i predstavnike vladajuće koalicije u ovom gradu takav scenario, kažu, ne čudi.

Iz prijedorskih opozicionih partija sve negiraju.

Opozicija i bošnjačke partije uveliko se spremaju da u nekoliko gradova i opština Srpske, nakon izbora, preuzmu vlast. Prema saznanjima Amidžića, opozicija bi bošnjačkim partijama pomogla da preuzmu vlast u nekoliko opština i gradova da bi dobila njihovu podršku u Banjaluci, Bijeljini i Tesliću. Ovakve tvrdnje ne čude gradonačelnika Prijedora. Kaže da je opozicija na republičkom i lokalnom nivou spremna da sarađuje sa svima kako bi preuzeli vlast, pa i po cijenu nacionalnih interesa.

- Kada pogledate rukovodstvo Republike Srpske, kada pogledate predsjednika Milorada Dodika koliko se zalaže i stavlja srpski narod na prvo mjesto, a onda vidite opoziciju da kada se god lomilo, i kada god su donošene ključne odluke po Srpsku, da su oni to vrijeme provodili u Srajevu. Da su očigledno tamo odlazili po neke smjernice, upute, u strane ambasade, pojedine kancelarije - kaže Јavor.

Istog stava je i Igor Kneginjić, predsjednik prijedorske Skupštine i predsjednik Gradskog odbora SP. Ocjenjuje da je opozicija odavno ostala bez programa i ideja i da im je cilj, ne birajući politička sredstva, doći na vlast.

- Oni u suštini pokušavaju nekim jeftinim političkim trikovima da osvoje određene političke poene, jer bi samo na ovaj način možda mogli biti u nekom pokušaju da dođu do vlasti, ali mislim da ovo nije dobar put ni za njih, ni za njihove mentore. Smatram da ćemo mi kao koalicija pronaći rješenje i prevazići ovo - kaže Kneginjić.

Iz prijedorskog SDA nisu željeli ni da potvrde, a ni demantuju planove sa opozicijom. Bez komentara su i u Gradskom odboru Narodnog Fronta, dok iz SDS-a ovakve navode odbacuju.

- To je potpuno neistinito. Bilo kakve dogovore, bilo kakvu saradnju s Bošnjacima, što se tiče kandidata za gradonačelnika, u smislu da prihvatimo da oni imaju kandidata za gradonačelnika, šta više opozicija će sigurno da da kandidata za gradonačelnika - kaže Maja Dragojević Stojić, predsjednica GO SDS Prijedor.

Kada je riječ o predstojećim izborima, Dragojević Stojić ističe da nema povjerenja u institucije Republike Srpske. Zato će na izbore po nametnutim Šmitovim izmjenama, a to su juče potvrdili i u PDP-u.

Vladajuća koalicija u Srpskoj lomi koplja kako do prijave na izbore. CIK je raspisao izbore, a Izborni zakon Republike Srpske još nije stupio na snagu. Bude li se čekao, moglo bi biti kasno. A ako ignorišu izbore i ne prijave se mogao bi se desiti scenario kao na Kosmetu, kada je tri odsto Albanaca odlučilo o načelnicima srpskih opština na sjeveru južne srpske pokrajine.