latinica  ћирилица
15/05/2024 |  20:03 | Autor: SRNA

Trijumf Kenijaca na 63. međunarodnoj uličnoj trci

Kenijci Valentina DŽebet i Albert Kipkorir Tonui pobjednici su 63. međunarodne ulične trke održane danas u Prijedoru.
63. Međunarodna ulična trka u Prijedoru - Foto: RTRS
63. Međunarodna ulična trka u PrijedoruFoto: RTRS

U ženskoj konkurenciji drugo mjesto zauzela je Milica Tomašević iz Srbije, treće Filis Čeborijot iz Kenije, a u muškoj njeni zemljaci Hilari Kipto Majo Kimajo i Kenedi Rono Kipkenoji.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Јavor istakao je da je zadovoljstvo nastaviti tradiciju dugu 63 godine.

- Јako lijepa manifestacija sportskog tipa koja okuplja velik broj takmičara, učesnika, pod motom "Srcem za Prijedor". Imamo sve kategorije, od najmlađih cicibana, rekreativaca, profesionalaca. Došli su nas posjetiti atletičari iz cijelog svijeta. Posebno nas raduje činjenica da su ovdje atletičari iz nama, drage, bratske Rusije - rekao je Јavor.

Predsjednik Društva pedagoga fizičke kulture Prijedor Veljko Јanjetović izrazio je zadovoljstvo odzivom takmičara i učesnika i posjećenošću sugrađana.

- Uvijek bude po školama oko hiljadu osnovaca, srednjoškolaca i cicibana, a u glavnim trkama imamo dvadesetak seniora i isto tako seniorki - naveo je Јanjetović.

On je dodao da atletičari dolaze iz Kenije, Mađarske, Rusije, Amerike, Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore.

Promoter trke Dragoslav Prpa iz Srbije na ulicama Prijedora pobjeđivao je 1997, 1998. i 2000. godine.

 -Došao sam danas ovdje na poziv organizatora, budući da je ovo moje prvo pojavljivanje od kad sam se povukao 2003. Mogu da kažem da je trka u odnosu na ono vrijeme mnogo napredovala. Organizacija je bolja, sve je bolje. Vidim da je masovnost, pogotovo kod mlađih kategorija, koji su okosnica atletike, znači budućnost, da je odziv fenomenalan, publika, kao i uvijek ima ih puno. Ovo je vrlo uspješan projekat koji treba da nastavi i dalje da živi - ocijenio je Prpa.

Organizator trke iz kalendara Evropske atletske asocijacije je Društvo pedagoga fizičke kulture Prijedor, a pokrovitelji grad Prijedor i Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske.

Ulična trka dio je programa kojim se obilježava 16. maj, Dan grada.