latinica  ћирилица
15/05/2024 |  20:09 ⇒ 20:12 | Autor: SRNA

Predstavnik Hrvatske u UN: Značajan napredak BiH na putu ka EU

BiH je ostvarila značajan napredak na putu ka EU i Zagreb se nada da će taj zamah biti očuvan, izjavio je stalni izaslanik Hrvatske pri UN Ivan Šimonović.
Savjet bezbjednosti UN (foto: arhiva/EPA-EFE/SARAH YENESEL) -
Savjet bezbjednosti UN (foto: arhiva/EPA-EFE/SARAH YENESEL)

- Hrvatska će i dalje podržavati BiH, politički i diplomatski, te kroz prekogranične programe, razvojnu saradnju i transfer znanja i iskustva, radi njenih evropskoh integracija - rekao je Šimonović na sjednici Savjeta bezbjednosti UN.

On je naveo da Hrvatska "podržava namjeru Kristijana Šmita da ojača integritet izbornog procesa i njegov angažman na očuvanju političke stabilnosti i funkcionalnosti BiH".

- Potpuno podržavamo njegovu namjeru da ojača integritet izbornog procesa. Lokalno rješenje za ovo pitanje je poželjnije, jer bi ukazalo na snažan kapacitet za rješavanje političkih pitanja - naglasio je Šimonović.

On je ocijenio da "sadašnji izborni sistem ne omogućava da Hrvati u BiH izaberu svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvu BiH" i da "to vodi ka njihovoj diskriminaciji i predstavlja prepreku za uspostavljanje trajnog povjerenja i saradnje među konstitutivniom narodima u BiH".

Šimonović je istakao da određene inicijative pomenute u Šmitovom izvještaju, koje je nazvao "separatističkim", razlog za brigu.

- Vjerujemo da politička rješenja u BiH moraju biti zasnovana na postojećem ustavnom poretku, kao što je utvrđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, i kroz dogovor konstitutivnih naroda - rekao je Šimonović.

Stalni predstavnik BiH u misiji pri UN Zlatko Lagumdžija tvrdio je u obraćanju u Savjetu bezbjednosti da se ne može govoriti da će rezolucija o Srebrenici, koju je inicirao bez stava Presjedništva BiH, dovesti do nestabilnosti.

- Gdje se u rezoluciji pominje nasilje, šta će ga podstaći? Neko se usprotivio revizionizmu. Pozivam kolege da nam se pridruže u rezoluciji i njenoj primjeni - rekao je Lagumdžija.

On je ukazao da se mora govoriti o procesu pomirenja u BiH, te se požalio što se i dalje čuje "negiranje genocida".

Nakon izlaganja Lagumdžije, predsjedavajući sastanku Savjeta bezbjednosti UN ambasador Mozambika Pedro Komisario Alfonso zaključio je debatu o BiH.