latinica  ћирилица
15/05/2024 |  20:33 ⇒ 20:35 | Autor: RTRS

Višković odgovorio na nove uslove EU: Ako se odreknemo veta, nema Srpske (VIDEO)

Republika Srpska ne može da prihvati mjere kojima bi bile ukinute njene nadležnosti u pregovorima na putu BiH ka Evropskoj uniji, poruka je premijera Srpske Radovana Viškovića nakon što je u Brisel upućena Lista reformi za Plan rasta za zapadni Balkan u kojoj je usaglašeno 110 od 113 mjera.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

Preostale tri mjere, od kojih jedna predviđa ukidanje entitetskog veta praktično znači ukidanje Republike Srpske. Ako bi Brisel prihvatio dostavljenu Listu reformi, bez tri neusaglašena uslova, pitanje je kako će se doznačiti sredstva jer nije usvojen budžet BiH.

Sredstva za BiH iz Plana rasta za zapadni Balkan u visini od milijardu evra, neće biti doznačena dok ovdašnje vlasti ne ispune tri preostala uslova iz Liste reformi, upozorio je premijer Srpske. Pristajanje na Kol centar na nivou BiH, popunjavanje Ustavnog suda srpskim sudijama u kome stranci i Bošnjaci sami donose odluke, te ukidanje entitetskog veta u bh. institucijama praktično bi značilo ukidanje Republike Srpske.

- Ne morate nam dati milijardu evra o kojoj pričate, dajte nam 970 miliona, da bi nas obavijestitli da su te tri neusaglašene mjere "crvene linije" ispod kojih oni ne mogu ići i da je to uslov za Plan rasta i za pomoć BiH. Dok obavljam ovu poziciju ne mogu prihvatiti te tri mjere i ovo nije hir, ovo nije rušenje evropskog puta BiH od strane Republike Srpske, jer je riječ o iživljavanju nad Republikom Srpskom - rekao je Višković.

Iz Brisela još uvijek nema zvaničnog odgovora da li je usaglašena Lista reformi dovoljna za odobravanje milijardu evra, od čega su trećina bespovratna sredstva, a dvije trećine krediti.

- Vjerujem da će nam biti odobrena sredstva, ali isto tako nemoj da niko zamajava građane u BiH da će te dvije milijarde KM doći bez dodatnih uslova, one će se isplaćivati u tranšama - rekao je zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac.

Ako Evropska komisija prihvati Listu reformi i odobri sredstva iz Plana rasta, prva tranša u visini od 140 miliona KM trebalo bi da bude dostupna već u junu, ali opet dolazimo do problema. Bez budžeta BiH za 2024. nije moguće doznačiti taj novac, a budžet nije usvojen jer federalni partneri opstruišu pravdenu raspodjelu sredstava od akciza, dobiti RAK-a i PDV-a. Taj začarani krug pokušali su da raspetljaju partneri u vlasti na nedavnom sastanku u Sarajevu.

- Dakle rekli smo RAK, akcize, PDV i da se riješi to. Iz 2012. godine se Republici Srpskoj duguje 50 miliona KM. Dakle, ako oni završe sve što je dogovoreno oko budžeta, biće usvojen budžet. Ako ne završe biće kao što je do sada, šta da radimo, je li do nas, nije do nas - rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Federalni partneri prave se nevješti i kao u čudu se pitaju što njihove kolege iz Republike Srpske dovode u vezu usvajanje budžeta i Plan rasta za zapadni Balkan. Logika srpskih političara vrlo je jasna, zašto usvajati budžet BiH dok Federacija koči pravičnu raspodjelu novca. U "čuđenju" ipak priznaju da problem "stanuje" u Federaciji.

- Postoje neka prethodna pitanja, koja traže ljudi iz Republike Srpske, o kojima smo pričali ranije, o raspodjeli sredstava što jeste pitanje unutar Federacije, ali to nije uslov ni formalno niti pitanje budžeta BiH - rekao je predsjedik SDP BiH Nermin Nikšić.

Usaglašavanja Liste reformi za dobijanje sredstava iz Plana rasta nije bilo lako, u početku bilo je čak 40 problematičnih mjera, svelo se na tri nerpihvatljive za Srpsku. Ključna je zahtjev za ukidanje entitetskog veta, u početku u Savjetu za državnu pomoć i Konkurencijskom vijeću BiH kao najava mnogo goreg scenarija.

- A onda u sljedećem koraku će se to vjerovatno proširiti na Parlament i Dom naroda, u tom slučaju valjda nema niko naivan u Republici Srpskoj, predsjednik Vlade ili bilo ko, ko bi potpiso jednu takvu mjeru, jer bi u suštini potpisao ukidanje Republike Srpske - rekao je Višković.

Republika Srpska prepoznala je još jedan u nizu pokušaja da se pod plaštom priče o ekonomskom napretku i milionima iz evropske kase, na "mala vrata" ukine entitetski veto kao osnovni mehanizam zaštite Republike Srpske u dejtonskoj BiH.