latinica  ћирилица
15/05/2024 |  23:06 | Autor: SRNA

Nulta stopa tolerancije na nasilje

Nasilje u porodici, vršnjačko i nasilje u bilo kojoj sferi društva potrebno je ne samo spriječiti, nego i dovesti na nultu stopu tolerancije, poručila je večeras vršilac dužnosti pomoćnika ministra za porodicu Republike Srpske Јelena Kurtinović.
Predavanje u Banjaluci - Foto: SRNA
Predavanje u BanjaluciFoto: SRNA

Kurtinovićeva je istakla da se resorno ministarstvo aktivno bavi pitanjima nasilja u porodici i vršnjačkog nasilja.

Ona je podsjetila da je Ministarstvo jedan od potpisnika protokola o sprečavanju vršnjačkog nasilja.

- Ministarstvo porodice, omladine i sporta prikuplja podatke o nasilju u porodici u skladu sa zakonom - rekla je Kurtinovićeva u Banjaluci gdje je prisustvovala predavanju o temi "Nasilje u društvu - razlozi, posljedice i način sprečavanja" koje organizuje Filozofski fakultet Univerziteta u Banjaluci i Kulturni centar "Banski dvor" u saradnji sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta Srpske.

Prema njenim riječima, svi subjekti zaštite dva puta godišnje na unaprijed propisanim obrascima šalju podatke o stepenu, učiniocima i broju slučajeva nasilja.

Filozofski fakultet ima praksu da, osim redovnih, organizuje niz vannastavnih aktivnosti sa željom da unaprijedi kompetencije zaposlenih, ali i studenata.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Srđan Dušanić rekao je da je cilj današnjeg predavanja o nasilju da građani bolje razumiju i prepoznaju različite tipove nasilja budući da se često minimiziraju određeni tipovi nasilja kao što je psihološko i verbalno.

- Ovo je veoma složeno pitanje, nije ga jednostavno riješiti i ideja je da se razmisli o svim mogućim strategijama i aktivnostima koje mogu da poboljšaju stanje - naveo je Dušanić i dodao da Filozofski fakultet ima praksu da, osim redovnih, organizuje niz vannastavnih aktivnosti sa željom da unaprijedi kompetencije zaposlenih, ali i studenata.