latinica  ћирилица
16/05/2024 |  06:50 ⇒ 08:09 | Autor: TANЈUG

Atentat na Fica: Ministar policije traži sazivanje Savjeta bezbjednosti Slovačke

Slovački ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok zatražiće danas od potpredsjednika Vlade Tomasa Tarabe sazivanje Savjeta bezbejdnosti Slovačke, poslije atentata na premijera Roberta Fica.
Lokacija napada na Fica (Foto: EPA/JAKUB GAVLAK) -
Lokacija napada na Fica (Foto: EPA/JAKUB GAVLAK)

Ministar unutrašnjih poslova je obavijestio da će pojačati zaštitu političara i pojedinih medija, prenosi slovački ta3.

Ministar je to izjavio na konferenciji za novinare u bolnici u kojoj je Fico operisan poslije jučerašnjeg atentata u gradu Handlovi, u kojem je teško povrijeđen kada ga je napadač, 71-godišnjak, pogodio s više hitaca iz neposredne blizine.

Premijer je u veoma teškom stanju prebačen u bolnicu u Banskoj Bistrici.

Slovački mediji su nakon pokušaja atentata na Fica prenijeli da je napadač 71-godišnji pisac Јuraj Cintula, ali Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija još uvijek nisu potvrdile te navode.

Matuš Šutaj Eštok rekao je da je napad na Fica bio politički motivisan i da je napadač odluku o tome donio nakon predsjedničkih izbora prije više od mjesec dana.

Na društvenim mrežama kruži video-snimak na kojem se vidi Cintula u hodniku, sa povredom glave, kako govori "Ne slažem se sa politikom vlade".

Zatim se čuje muški glas koji pita privedenog Cintulu šta je odlučio da uradi povodom toga.

- Mediji su likvidirani. Zašto je napadnuta Radio televizija Slovačke (RTVS)? Zašto je smijenjen sudija Mazak (bivši predsednik Sudskog savjeta) - pita Cintula, nakon čega se snimak završava.

Taraba je izjavio je da vjeruje je premijer Robert Fico van životne opasnosti i da će "prežjiveti" pokušaj ubistva.