latinica  ћирилица
16/05/2024 |  08:27 ⇒ 10:27 | Autor: RTRS

Danilović: Rezolucijom žele ugasiti Srpsku i nametnuti unitarnu BiH (VIDEO)

Siguran sam da je cilj rezolucije o Srebrenici dekompozicija, odnosno pokušaj da se Republika Srpska ugasi, da se dođe do unitarne BiH, reko je Goran Danilović, predsjednik crnogorske političke stranke Ujedinjena Crna Gora, gostujući u našem Јutarnjem programu.
Goran Danilović (Foto: Tanjug/video) -
Goran Danilović (Foto: Tanjug/video)

- Znamo da nas je sve to prije 30 godina dovelo do krvavog rata. Nažalost, veliki koji odlučuju o našim sudbinama nikako da nam dozvole da pomirimo region na realnim osnovama - istakao je Danilović. 

Pred Generalnom skupštinom UN-a, 23. maja će se naći rezolucija o Srebrenici. 

- Nisam siguran da će naša izvršna vlast odustati od namjere da glasaju za rezoluciju o Srebrenici, iako je ta priča neprihvatljiva i sa amandmanima i bez njih. Ta vrsta političkog izleta nije nam neophodna - naglasio je Danilović.

Danilović naglašava da je Srebrenica odavno dobila političke konotacije.

- Od svih zločina u 20. vijeku izdvojen je jedan s kraja tog vijeka. Nikada iz srpskog naroda niste čuli da nisu osudili taj zločin, ali ovo što se danas radi sa tim događajem prevazilazi sve okvire, i poražavajuće je je za sva demokratska društva, a i sebe smtramo dijelom njih. Posebno bolno je da su kosponzori u ovoj priči Njemačka i Ruanda, zemlje koje su trebale posljednje da pokreću to pitanje - rekao je Danilović.

On je podsjetio da je crnogorsko društvo duboko podijeljeno, i to upravo oko tih "srpsko - crnogorskih pitanja", i da Srbi u Crnoj Gori nisu "dođoši", već svoji na svome.