latinica  ћирилица
16/05/2024 |  09:20 ⇒ 15:18 | Autor: TANЈUG

Bolnica: Fica u stabilnom, ali i dalje teškom stanju

Ljekari su tokom noći uspjeli da stabilizuju stanje slovačkog premijera Roberta Fica poslije jučerašnjeg atentata u gradu Handlovi, ali ono je i dalje teško, saopštila je danas direktorka bolnice u Banskoj Bistrici Mirijam Lapunikova.
Zvaničnici Slovačke ispred bolnice (Foto: EPA/MARTIN DIVISEK) -
Zvaničnici Slovačke ispred bolnice (Foto: EPA/MARTIN DIVISEK)

Fica je hospitalizovan, a dva ljekarska tima operisala su slovačkog premijera pet sati.

- Trenutno se preduzimaju dalje radnje za poboljšanje njegovog stanja - rekao je slovački ministar odbrane Robert Kalinjak.

Slovački ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok zatražio je danas od potpredsjednika Vlade Tomasa Tarabe sazivanje nacionalnog Savjeta bezbjednosti, a Vlada će održati sjednicu.

Ministar unutrašnjih poslova je obavijestio da će pojačati zaštitu političara i pojedinih medija, prenosi slovački ta3.

Ministar je to izjavio na konferenciji za novinare u bolnici u kojoj je Fica operisan poslije jučerašnjeg atentata u gradu Handlovi, u kojem je teško povrijeđen kad je napadač pucao u njega pet puta, poslije čega ga je policija odmah privela.

Premijer je u veoma teškom stanju prebačen u bolnicu u Banskoj Bistrici.

Slovački mediji su prenijeli da je napadač 71-godišnji pisac Јuraj Cintula, ali Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija još uvijek nisu potvrdile te navode.

Matuš Šutaj Eštok rekao je da je napad na Fica bio politički motivisan i da je napadač odluku o tome donio nakon predsjedničkih izbora prije više od mjesec dana.

Na društvenim mrežama kruži video-snimak na kojem se vidi Cintula u hodniku, sa povredom glave, kako govori "Ne slažem se sa politikom vlade".