latinica  ћирилица
16/05/2024 |  10:03 ⇒ 11:38 | Autor: RTS

Otvoren Samit lidera Zapadnog Balkana i EU u Kotoru (VIDEO)

Na samitu pod sloganom "Јedan region – zajednička vizija", u Kotoru su se sastali lideri zapadnog Balkana i Evropske unije. Zvaničnici iz regiona, predstavnici EU i Sjedinjenih Američkih Država razmatraće Plan rasta za zapadni Balkan. Samitu prisustvuje predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Samit lidera Zapadnog Balkana i EU (Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Samit lidera Zapadnog Balkana i EU (Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav)

Vučić: Vjerovatno ćemo čekati još šest godina za ulazak u EU

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će region zapadnog Balkana vjerovatno čekati još šest godina za ulazak u Evropsku uniju i da je to u redu.

- Znam da nećemo biti dio Evropske unije, niko od nas, prije Ukrajine. Kada ćemo ući u Evropsku uniju, da li ćemo ući zajedno sa Ukrajinom, to je drugi problem. Vi imate vaše mišljenje, ali moja inteligencija meni govori da sam ja u pravu. I naravno, to je nešto što se trenutno događa. Vjerovatno ćemo čekati još nekih šest godina, što je takođe u redu. U vašim zemljama je možda Evropska unija toliko popularna, u mojoj zemlji nije toliko popularna kao što ni mi nismo toliko popularni, iako smo mi najveći dio ovog regiona. Nećemo mi nikada pričati loše stvari o važnosti ove inicijative - rekao je Vučić.

On je dodao da se nada da će imati dobar sastanak sa najboljim zaključcima i sljedećeg puta kada se budemo sastali u Sarajevu.

Vučić kaže da je promijenjen pristup EU po pitanju Plana rasta za zapadni Balkan dobra prilika i na dobrobit svima u regionu.

- Veoma smo entuzijastični u vezi sa ovim planom još od prvog trenutka. Nemam naviku da se bilo kome posebno obraćam, posebno nikome u prisustvu, ali moram da kažem da ovaj način promijenjenog pristupa zapravo je dobra prilika za nas na Balkanu i hvala vam svima što ovo radite - rekao je Vučić.

On je napomenuo da je razumljivo što mnogi građani, kao i novinari ne razumijeju o čemu se ovdje razgovara, ali da je veoma važno, jer će se na samitu diskutovati o životima običnih ljudi i rješavanju njihovih problema, kao i o razvoju ekonomija.

- I zbog toga je ovo veoma važno i vjerujem da smo do sada imali dobre razgovore i složili smo se o većini stvari. Trebalo bi da smo se složili o jedne ili dvije velike stvari koje su vezane za Srbiju. Sada nam nije lako ako pogledamo kompletnu situaciju naše zemlje, problemi sa vizama. Sada rješavamo probleme, imamo trenutno nekoliko problema oko kojih moramo da se složimo, ali to ćemo riješiti i nadam se da imamo na umu i da će svi ovdje prihvatiti neke naše male zahtjeve, koji su slični i bliski vašim zahtjevima, koji su nama predloženi - rekao je Vučić.

Krišto: Evropski put glavni spoljnopolitički cilj oko kojeg postoji konsenzus

Predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto rekla je u Kotoru da su svi narodi u BiH ujedinjeni u zajedničkom evropskom putu.

Ona je na Samitu lidera zemalja zapadnog Balkana u Kotoru izrazila nadu da ćemo, kako je kazala, svi zajedno u kontekstu regionalne saradnje uspjeti i ostvariti naše zajedničke ciljeve.

Krišto je podsjetila da su 30. aprila Evropskoj komsiji zvanično poslali listu reformi sa koracima za sprovođenje Plana rasta.

- Aktivno smo radili na usaglašavanju sa predstavnicima EK i EU delegacije u BiH. Od 113 reformi, koje su bile inicijalni prijedlog EU, smo usaglasali 110 reformi - istakla je Krišto.

Dodala je da su uspješno ispoštovali sve postavljene rokove i da je evropski put glavni spoljnopolitički cilj za koji u BiH postoji konsenzus.

- Nadam se da ćemo svi zajedno uspjeti i ostvariti svoje zajedničke ciljeve - navela je Krišto.

Rama: Da budemo deo EU pre nego što sprovedemo sve reforme

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas u Kotoru da zemlje koje pregovaraju sa Evropskom unijom treba da budu dio političkog prostora EU kako bi lakše razumjele o čemu se radi i na koji način se reforme u praksi primjenjuju.

Rama je u obraćanju na Samitu lidera zemalja zapadnog Balkana, rekao da smatra da ne treba čekati da sve reforme budu sprovedene da bi EU otvorila vrata za zemlje zapadnog Balkana.

- Potrebno je da budemo dio Unije prije nego što sve reforme sprovedemo kako bismo vidjeli kako se to sprovodi u praksi i kako bismo se lakše privikavali tržištu kojem pripadamo - naveo je Rama.

On je izrazio entuzijazam i zahvalio Olivertu Varheljiju i Komisiji zbog posvećenosti.

- Napredak koji smo napravili od posljednjeg susreta u Skoplju govori za sebe. Spremili smo individualne planove reformi, identifikovali ključne inicijative koje će nas približiti zajedničkom tržištu i, konačno, počeli smo da se pripremom zajedničkog regionalnog tržišta. Ukratko, spremni smo - poručio je Rama.

Spajić na otvaranju Samita: Vlada Crne Gore posvećena implementaciji mjera za ostvarenje Plana rasta

Crnogorski premijer Milojko Spajić izjavio je u Kotoru da je Vlada Crne Gore posvećena evropskim reformama i implementaciji mjera potrebnih za ostvarenje Plana rasta.

Spajić, koji je otvorio Samit lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije pod sloganom "Јedan region, zajednička vizija", rekao je da Crna Gora prepoznaje trenutnu fazu i izazove u ekonomskom razvoju i da je crnogorska reformska agenda pripremljena sa jasnim ciljem da se iskoriste podsticaji koje pruža mehanizam EU za reformu i rast za Zapadni Balkan.

- To podrazumijeva sprovođenje ključnih reformskih mjera u strateškim oblastima koje imaju za cilj ubrzanje ekonomskog rasta i obezbjeđivanje usklađenosti sa standardima EU. Da bismo postigli ovaj ambiciozni cilj, identifikovali smo i formulisali reformske mere koje se bave razvojem poslovnog okruženja i privatnog sektora, digitalnom i energetskom zelenom tranzicijom i razvojem ljudskog kapitala - rekao je Spajić.

Dodao je da, pored toga, reforme koje se odnose na osnove uključujući vladavinu prava su ključne i čvrsto integrisane u reformski program.

- U kontekstu izazovnog ekonomskog okruženja, dozvolite mi da istaknem i važnost kontinuirane pomoći EU u smislu razvoja infrastrukture, opredijeljenosti koja treba da opstane i da se proširi na instrument reformi i rasta za Zapadni Balkan - rekao je Spajić.

Istakao je da je Crna Gora posvećena ubrzavanju razvoja ključne infrastrukture, posebno saobraćajne i energetske, u kratkoročnom i srednjem roku, kako bi stimulisala pozitivne efekte na stopu rasta.

- Imamo ambiciozan plan infrastrukture Crne Gore 2030 - naveo je Spajić.

 

Varhelji: Plan rasta se ostvaruje, razgovaraćemo o prioritetima kao što je SEPA

Plan rasta za Zapadni Balkan se već ostvaruje, a na samitu ćemo razgovarati kako da sprovedemo sve prioritete regiona za ovu godinu, izjavio je evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji pred otvaranje Samita lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije u Kotoru.

Prema njegovim riječima, u okviru pomenutih prioriteta je najvažnija SEPA, odnosno oblast zajedničkog plaćanja evrom. On je naveo da svi građani i preduzeća cijelog regiona mogu da imaju koristi od ovog plana već od prvog dana sljedeće godine.

O'Brajan: SAD snažno podržavaju plan rasta za Zapadni Balkan

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja DŽejms O'Brajan izjavio je da SAD snažno podržavaju Plan rasta za Zapadni Balkan jer on podrazumijeva bolju budućnost za građane i za zemlje.

On je uoči početka samita lidera Zapadnog Balkana i EU u Kotoru, rekao da se to svodi na četiri slobode - ljudi, dobara, kapitala i usluga, da se kreću preko granica.

- Zemlje koje ispunjavaju svoje reformske uslove će se pridružiti evropskom području plaćanja, što će smanjiti troškove za možda sedam odsto svaki put kada neko pošalje novac. To će smanjiti troškove zaduživanja, što će omogućiti preduzećima da se prošire. Ovdje se radi o pokazivanju prednosti za građane regiona u pridruživanju evropskom tržištu - rekao je O'Brajan.

Vučić: Vjerujem da članstvom u EU možemo da ostvarimo važne rezultate

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da vjeruje da se članstvom u EU mogu ostvariti važne rezultate.

On je uoči samita lidera Zapadnog Balkana i EU koji se u Kotoru održava pod sloganom "Јedan region, zajednička vizija" rekao da teškim reformamam možemo da se probližimo tržištu EU, koje je značajno za Zapadni Balkan.

- Vjerujem da članstvom u EU možemo važne rezultate da ostvarimo - rekao je on i napomenuo da tu ima "ne lakih zadataka".

Na pitanje "kakav je smisao rezolucije o Srebrenici", Vučić je rekao da nema nikakvu poruku i da je to "njihova stvar“.

- Oni donose odluku kako će da se postave po tim pitanjima. Mi znamo kakva je naša poruka. Imaju oni neke druge ovdje koji će da govore kako i šta očekuju. Mi to ne radimo. Јa imam jedno pitanje, na koje niko nema odgovor, a to je - kakav je smisao toga dana, kakv je smisao te rezolucije. Kažu nije nametanje kolektivne krivice, nego šta je, pošto je individualna krivica već određena presudama. Ne pominje se nijedno ime u samoj rezoluciji. Svako neka donosi svoju odluku, a mi ćemo se ponašati u skladu sa tim u budućnosti - kaže Vučić.

 

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

-----------

Samit je otvorio crnogorski premijer Milojko Spajić.

Tokom Samita će lideri zemalja regiona, predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država razmatrati Plan rasta za Zapadni Balkan.

U uvodnom obraćanju na gostoprimstvu i toploj dobrodošlici zahvalili su se lideri zemalja regiona predsjednica Savjeta ministara Borjana Krišto, premijer privremenih prištinskih institucija Albin Kurti, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji i pomoćnik američkog državnog sekretara zadužen za Evropu i Evroaziju DŽejms O'Brajen.

Predsjednik Srbije kazao je na otvaranju Samita lidera Zapadnog Balkana u Kotoru da nema nikavu poruku za Crnu Goru u odnosu na usvajanje rezolucije o Srebrenici, ali da ne vidi smisao rezolucije.

Samit se organizuje pod sloganom "Јedan region, zajednička vizija".

Na događaj su, osim lidera i ministara iz zemalja regiona, pozvane i partnerske organizacije, kao što su Savjet za regionalnu saradnju, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Svjetska banka, Transportna zajednica, Atlantski savez, Energetska zajednica, Fondacija za otvoreno društvo, ReSPA, GIZ, visoki predstavnici Evropske komisije i drugi.

Sastanku lidera regiona će prisustvovati evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji i pomoćnik američkog državnog sekretara zadužen za Evropu i Evroaziju DŽejms O'Brajen.

Podsjetimo, juče je održan sastanak ministara evropskih poslova i finansija zemalja Zapadnog Balkana, predstavnika Evropske komisije i partnerskih organizacija.