latinica  ћирилица
16/05/2024 |  11:26 ⇒ 11:42 | Autor: RTRS

Vlada Srpske: Predviđeno povećanje boravišne takse

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas, na 69. sjednici, Nacrt Zakona o položaju i ovlašćenjima Crvenog krsta Republike Srpske.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Osnovni razlog za donošenje ovog zakona je potreba sistematičnog objedinjavanja dva postojeća zakona kojim se uređuje oblast i djelovanje Crvenog krsta Republike Srpske, a to su Zakon o položaju i ovlašćenjima Crvenog krsta Republike Srpske i Zakon o upotrebi i zaštiti znaka crvenog krsta i naziva Crvenog krsta Republike Srpske, a imajući u vidu činjenicu da su zakoni doneseni 1994. godine, a sa ciljem usklađivanja predmetne materije sa pravnim sistemom Republike Srpske.

Takođe, razlog za donošenje ovog zakona jeste i namjera da se istakne značaj pozicije Crvenog krsta Republike Srpske, koji, osim javnih ovlašćenja prenijetih od strane Republike Srpske, ima i međunarodna ovlašćenja kao dio Međunarodnog pokreta, Međunarodne federacije Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca na osnovu sljedećih izvora prava: četiri Ženevske konvencije i tri Dopunska protokola, međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima čije odredbe se odnose na zaštitu osnovnih ljudskih prava.

Vlada Republike Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boravišnoj taksi, kojim se povećava zakonski raspon visine boravišne takse, a odluku o visini boravišne takse i dalje donosi jedinica lokalne samouprave uz prethodno pribavljeno mišljenje Privredne komore Republike Srpske. Cilj predloženih izmjena visine boravišne takse jeste da se osigura ekvivalentnost između pruženih usluga i plaćene boravišne takse.

Nacrtom zakona se predviđa i da od 1. januara 2025. godine pružaoci ugostiteljskih usluga u objektima seoskog turizma postanu obveznici plaćanja boravišne takse po svakom ostvarenom noćenju, dok su dosadašnjim zakonskim rješenjem ti pružaoci usluga su bili izuzeti iz sistema plaćanja boravišne takse, kako bi se u što većoj mjeri olakšao rad tih ugostitelja. Imajući u vidu da je sve veći broj pružalaca ugostiteljskih usluga u objektima seoskog turizma i značaj ruralnog turizma kao jedne od najrazvijenijih grana turizma u Republici Srpskoj, neophodno je da se i njihov položaj izjednači sa drugim vrstama ugostiteljskih objekata.

Nacrtom zakona se, takođe, definiše i da će pružaoci ugostiteljskih usluga u apartmanima, kućama za odmor i sobama za iznajmljivanje od 1. januara 2025. godine biti dužni da počnu sa plaćanjem boravišne takse po svakom ostvarenom noćenju, pod istim uslovima i na isti način kao i drugi ugostitelji, dok su prema važećem zakonskom rješenju isti bili obavezni da plaćaju godišnji paušalni iznos boravišne takse za svaki krevet (ležaj) u ugostiteljskom objektu, odnosno objektu u kojem se pružaju usluge smještaja, u zavisnosti od stepena razvijenosti jedinice lokalne samouprave.

Vlada Republike Srpske prihvatila je Informaciju o izradi novog Memoranduma o saradnji između Vlade Republike Srpske i Vlade Republike Srbije radi jačanja veza matice i pripadnika dijaspore sa teritorije Republike Srbije i Republike Srpske i prijedlog teksta memoranduma.

Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju i Kabinet ministra bez portfelja u Vladi Srbije zaduženog za koordinaciju mjera u oblasti dijaspore su se dogovorili da usvoje novi Memorandum o saradnji u oblasti jačanja veza sa dijasporom.

Uzimajući u obzir da je proteklo više od deset godina od potpisivanja prethodnog Memoranduma, kao i da je došlo do određenih institucionalnih promjena i nadležnosti, bilo je neophodno da se predlože odgovarajuće dopune i definišu aktuelni prioriteti saradnje sa dijasporom.

Radna grupa koju su činili predstavnici obje institucije je izvršila analizu Memoranduma iz 2013. godine, utvrdila prioritete u ovoj oblasti i dostavila integralni tekst vladama na usvajanje.

Vlada Republike Srpske prihvatila je Informaciju o "Mapi puta" aktivnosti za realizaciju spiska prioritetnih pravaca saradnje između Vlade Sankt Peterburga i Republike Srpske za period od 2024. do 2026. godine.

- "Mapa puta" predstavlja nastavak saradnje i realizacije aktivnosti između Republike Srpske i Sankt Peterburga i s tim u vezi planirano je potpisivanje četvrte po redu "Mape puta" za naredni trogodišnji period, od 2024. do 2026. godine.

Predmetni dokument obuhvata zajedničke aktivnosti u oblasti industrije, privrede i preduzetništva, trgovine i turizma, zdravlja i socijalne zaštite, prosvjete i kulture, nauke i visokog obrazovanja, omladine i sporta.