latinica  ћирилица
16/05/2024 |  11:36 ⇒ 11:50 | Autor: RTS

Fico u ozbiljnom, ali stabilnom stanju; Napadač optužen za pokušaj ubistva

Nakon jučerašnje pucnjave u kojoj je teško ranjen, premijer Slovačke Robert Fico je u veoma ozbiljnom, ali stabilnom stanju, saopšteno je iz bolnice u Banskoj Bistrici. Slovački mediji prenose da je policija optužila napadača za pokušaj ubistva.
Lokacija napada na Fica (Foto: EPA/JAKUB GAVLAK) -
Lokacija napada na Fica (Foto: EPA/JAKUB GAVLAK)

Direktorka bolnice u Banskoj Bistrici Mirijam Lapunikova rekla je da je operacija Roberta Fica trajala pet sati i da su u nju bila uključena dva tima.

- U ovom trenutku, njegovo stanje je stabilizovano, ali je veoma ozbiljno, biće na intenzivnoj njezi - rekla je Lapunikova novinarima.

Zamjenik premijera Robert Kalinak rekao je da su ljekari uspjeli da stabilizuju Ficovo stanje tokom noći i da su u toku procedure koje će omogućiti dalje poboljšanje.

- Nažalost, stanje ostaje veoma ozbiljno zbog komplikovane prirode rana, ali mi svi želimo čvrsto da vjerujemo da će on uspjeti da prebrodi ovu situaciju - naveo je Kalinak.

Policija je, kako prenose slovački mediji, optužila napadača za pokušaj ubistva. Napadač je uhapšen odmah, ali još nije identifikovan. Iako pojedini slovački mediji prenose da je identifikovan kao 71-godišnji pisac i politički aktivista, to nije zvanično potvrđeno.

Fico je juče pogođen iz vatrenog oružja ispred kulturnog centra u gradu Handlovi, gdje je održana sjednica vlade.

Odlazeća predsjednica Slovačke Zuzana Čaputova rekla je da je šokirana "brutalnim i nemilosrdnim" napadom na premijera i poželjela da se brzo oporavi. Ona je u obraćanju rekla da je to napad i na cijelokupnu slovačku demokratiju.