latinica  ћирилица
16/05/2024 |  11:49 ⇒ 15:16 | Autor: TANЈUG

Ficu predstoji još jedna operacija, napadač optužen za ubistvo s predumišljajem

Slovačkog premijera Roberta Fica na koga je juče izvršen atentat u gradu Handlovi, čeka još jedna operacija, javlja slovački portal Pravda.
Lokacija napada na Fica (Foto: EPA/JAKUB GAVLAK) -
Lokacija napada na Fica (Foto: EPA/JAKUB GAVLAK)

Ficu je zaustavljeno abdominalno krvarenje, ali ga čeka operacija kuka.

U međuvremenu je policija optužila napadača na premijera za ubistvo s predumišljajem i prijeti mu kazna od 25 godina do doživotnog zatvora.

Kako je prenio portal, napadač, za koga mediji navode da je 71-godišnji pisac Јuraj Cintula, rekao je da je ponosan na svoj čin.

RTVS je javio da se napadač trenutno nalazi u ćeliji Nacionalne kriminalističke agencije u Nitri.

Lekari su tokom noći uspjeli da stabilizuju stanje slovačkog premijera posle jučerašnjeg atentata u gradu Handlovi, ali ono je i dalje teško, saopštila je ranije danas direktorka bolnice u Banskoj Bistrici Mirijam Lapunikova.

Dva ljekarska tima operisala su slovačkog premijera pet sati.

- Trenutno se preduzimaju dalje radnje za poboljšanje njegovog stanja - rekao je slovački ministar odbrane Robert Kalinjak.

Slovački ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok zatražio je danas od potpredsjednika Vlade Tomasa Tarabe sazivanje nacionalnog Savjeta bezbjednosti, a Vlada će održati sjednicu.

Ministar unutrašnjih poslova je obavijestio da će pojačati zaštitu političara i pojedinih medija, prenosi slovački ta3.

Napadač je pucao pet puta, poslije čega ga je policija odmah privela, a premijer odmah prebačen u bolnicu u Banskoj Bistrici.