latinica  ћирилица
16/05/2024 |  13:09 ⇒ 13:10 | Autor: SRNA

Radmanović: Punopravno članstvo u EU je pretpostavka za trajnu stabilnost

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović izjavio je da je u kontekstu savremenih političkih i bezbjednosnih prilika u Evropi i svijetu od velike važnosti činjenica da postoji usaglašen stav svih balkanskih država o evropskom putu i zajedničkoj budućnosti.
Nebojša Radmanović - Foto: RTRS
Nebojša RadmanovićFoto: RTRS

U obraćanju učesnicima 18. plenarne sjednice Parlamentarne skupštine Mediterana, koja se održava u portugalskom gradu Braga, Radmanović je istakao značaj nastavka i ubrzanja procesa evropski integracija zemalja zapadnog Balkana.

On je podvukao da bi se punopravnim članstvom u EU stvorile pretpostavke za trajnu stabilnost, sigurnost i dodatno unapređenje regionalne saradnje na zapadnom Balkanu pod okriljem šire evropske zajednice.

Prema riječima Radmanovića, BiH je odlučna i istrajna na putu ka EU, o čemu svjedoče rezultati koji su postignuti tokom posljednje dvije godine.

On je izrazio nadu da će BiH imati snažniju podršku relevantnih političkih faktora u samoj EU kako bi što prije postala punopravna članica, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Na kraju izlaganja, Radmanović je istakao važnost uspostavljanja mira u svijetu, te izrazio iskrenu nadu da će u skorijoj budućnosti doći do deeskalacije svih ratnih sukoba i povratka dijalogu, jedinom ispravnom načinu rješavanja međusobnih nesuglasica.