latinica  ћирилица
16/05/2024 |  15:25 ⇒ 15:26 | Autor: SRNA

Pavić: Mađarska pokazala da je prijatelj Srpske i međunarodnog prava

Posjeta delegacije Republike Srpske, sa predsjednikom Miloradom Dodikom na čelu, Budumpešti potvrđuje da Srpska ima prijatelje na svim stranama, a Mađarska je potvrdila da nije samo prijatelj Republike Srpske, nego i međunarodnog prava, ocijenio je politikolog Aleksandar Pavić.
Aleksandar Pavić - Foto: RTRS
Aleksandar PavićFoto: RTRS

Pavić je objasnio da je to jasno nakon Dodikovog sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, dogovora o realizaciji ekonomskih projekata i podrške Mađarske po svim važnim pitanjima.

On je ukazao da o tome svjedoči i poruka šefa mađarske diplomatije Petera Sijarta da je vrijeme da se prekine sa demonizacijom srpskog naroda, što se prvenstveno odnosi na prijedlog rezolucije o Srebrenici i moguće posljedice njenog usvajanja u Generalnoj skupštini UN.

- Sve ovo potvrđuje da Republika Srpska nije izolovana, kako neki tvrde. Predsjednik Dodik je nedavno bio i sa /predsjednikom Rusije Vladimirom/ Putinom, a čest je gost u Rusiji. Uvažen je i kao sagovornik Kine. Dokaz je i to što je bio na svečanom ručku kada je predsjednik Kine Si Đinping bio u Beogradu - naveo je Pavić za Srnu.

Pavić je istakao da je jako važno što su Mađari jasno rekli da neće glasati za rezoluciju o Srebrenici i da niko ne računa na neki razdor između Budimpešte, Beograda i Banjaluke na ovom pitanju.

- Mnogo je bitno da ostanemo jedinstveni u tom trouglu Budimpešta-Beograd-Banjaluka. Јako pozitivne poruke su došle sa mađarske strane zbog ove posjete predsjednika Dodika - istakao je Pavić.