latinica  ћирилица
16/05/2024 |  16:01 ⇒ 16:05 | Autor: RTRS

Višković upoznao predstavnike Saudijske Arabije sa investicionim prednostima Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas, na marginama Јahorina ekonomskog foruma, sa Mohamedom Asirijem, iz Kancelarije privrednog atašea u Ambasadi Saudijske Arabije u Londonu, koja je nadležna za Balkan.
Višković sa predstavnicima Saudijske Arabije - Foto: Ustupljena fotografija
Višković sa predstavnicima Saudijske ArabijeFoto: Ustupljena fotografija

Višković i Asiri razgovarali su o dosadašnjoj saradnji Republike Srpske i Saudijske Arabije, kao i mogućnostima proširenja u više oblasti.

Premijer Višković je istakao da je sa kompanijom "Masko" iz Saudijske Arabije već dogovorena izgradnja solarne elektrane u Bijeljini, kao i da su ostvareni kontakti prema Saudijskom fondu za razvoj, koji je već odobrio sredstva za dva projekta - izgradnju Studentskog centra u Foči i izgradnju Naučno-tehnološkog parka u Banjaluci.

Takođe, dodao je da su početkom aprila aplicirali na još nekoliko projekata.

Višković je rekao da je u Republici Srpskoj najpovoljniji privredni ambijent uključujući najmanje poreske stope, najnižu cijenu električne energije u regionu, kao i stručnu i kvalitetnu radnu snagu. Istakao je da je Republika Srpska otvorena za strane investicije, te je ponudio pomoć institucija i lokalnih zajednica prilikom realizacije eventualnih projekata.

Asiri je bio učesnik foruma na Јahorini i ocijenio ga je veoma kvalitetnim, te je naveo da iduće godine očekuje dolazak saudijskih privrednika, što bi otvorilo mogućnost dodatnog unapređenja saradnje.

Asiri je istakao da je očaran prirodnim ljepotama Republuke Srpske i da se svake godine povećava broj turista koji iz Saudijske Arabije dolaze u BiH, te je pomenuta mogućnost saradnje u oblasti turizma.

Sastanku je prisustvovao i predsjednik Područne privredne komore Banja Luka Goran Račić.