latinica  ћирилица
16/05/2024 |  17:21 ⇒ 17:44 | Autor: RTRS

Mještanima banjalučkog naselja Gornja Piskavica od jula uredno vodosnabdijevanje (VIDEO)

Mještani Gornje Piskavice, konačno će, prema najavama iz Gradske uprave dobiti vodu tokom jula ove godine. Izgradnjom vodovodne mreže, projekta vrijednog pola miliona maraka, biće omogućeno uredno i stabilno vodosnabdijevanje za 75 domaćinstava ovog dijela Banjaluke.
Gornja Piskavica - vodosnabdijevanje - Foto: RTRS
Gornja Piskavica - vodosnabdijevanjeFoto: RTRS

Radenko Šešić više od pola vijeka živi u Gornjoj Piskavici, zaseoku Šumari.

Godinama su se za pitku vodu snalazili na razne načine, a najteže je bilo ljeti, kada su temperature prelazile 30 stepeni.

- Bilo je teško, imamo neki izvor pa su mještani napravili bazen, ali kad dođe ljetna sezona i on presuši. Snalazili smo se nekako. Iz Gradske uprave nekad dođe cisterna. Sada će ovo biti trajno i rješenje - kaže Šešić.

Izgradnja vodovodne mreže olakšaće život mještanima Gornje Piskavice.

Stanovnici ovog dijela Banjaluke pričaju da se zbog ovog projekta ljudi ponovo vraćaju u svoj rodni kraj.

- Ovo je istorijski trenutak za Šumare, Gornju Piskavicu i sve koji su razmišljali da vodu nikad neće dobiti. Ali postoji ta iskra nade. Zadnje dvije godine kako je uvršten ovaj projekat, mnogi se vraćaju na selo da grade kuće i vikendice - navodi Predrag Pepinović, mještanin Gornje Piskavice.

Po završetku radova na izgradnji vodovodne mreže, mještani će dobiti besplatan priljučak za vodu, poručuju iz Gradske uprave.

- Na ovom glavnom sistemu 75 domaćinstava će dobiti vodu. Grad Banjaluka za ovih šest kilometara novog sistema izdvaja više od pola miliona maraka. Onda sva ostala sela koja se tome raduju, čim dođemo do njih, paralelno ćemo graditi tri do četiri klometra sistema i za Keseroviće i Brankoviće i sve ostale krakove koje čine ovaj zaseok - rekao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Bojan Kresojević, gradski menadžer istakao je da će u narednih nekoliko mejseci pitka voda biti svakodnevica, a suša prošlost.

Izgradnji vodovodne mreže u Šumarima, prethodili su izgradnja podsistema Zvijezda i rezervoara u Klupama, za šta su izdvojena višemilionska sredstva.