latinica  ћирилица
16/05/2024 |  17:46 ⇒ 17:50 | Autor: RTRS

Dodik: Bećirović derogirao sam Savjet bezbjednosti; Licemjerje Zapada (VIDEO)

Licemjerje u međunarodnom pravu dolazi sa Zapada, što se pokazuje u Savjetu bezbjednosti u UN gdje Kristijan Šmit neće doći kada predsjedavaju Rusija i Kina, ali hoće kad predsjedava Amerika, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i dodao da se u tom tijelu UN vidi potpuna podjela u stavovima, te da su oni koji sprovode silu ignorisali pristup Rusije i Kine.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Nevjerovatno je do čega su došli svjetska organizacija i Savjet bezbjednosti UN. Predviđeno je da visokog predstavnika imenuje Savjet bezbjednosti UN, a onda pod pritiskom SAD i njihovih saveznika dovedu neimenovanog Šmita da se obrati - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Ponovio je da se Denis Bećirović predsjedavajući Predsjedništva BiH lažno predstavio pred Savjetom bezbjednost UN i da o njegovom nastupu nije postignuta saglasnost u BiH.

- Bećirović, iako nije usaglašen njegov nastup pred Savjetom bezbjednosti UN, rekao je da on nastupa u ime BiH i lažno se predstavio na najvišem nivou svjetskog organizovanja. On je derogirao sam Savjet bezbjednosti, koji je postao faktor nestabilnosti u BiH umjesto stabilnosti - poručio je Dodik.

Navodi da koliko su netačne, površne i lažne tvrdnje Bećirevića govori i činjenica da je Haris Silajdžić tužio Republiku Srpsku i tražio da odgovori da li ona ima pravo da se obrati Savjetu bezbjednosti.

- Utvrđeno je da ima, jer je Republika Srpska strana potpisnica aneksa Dejtonskog sporazuma, između ostalog i Aneksa četiri i kao takva ima pravo da se obraća međunarodnim institucijama, pogotovo onima koji su zaduženi za praćenje mira na prostoru BiH - rekao je Dodik.

Poručio je da Republika Srpska ne vodi nikakav rat, niti se naoružava, niti ima bilo kakve ratne ambicije.

- Ne pozivamo na sukobe, želimo da to izbjegnemo i da vodimo politiku u skladu sa Dejtonom. I to će biti naša politika - naglasio je  Dodik.