latinica  ћирилица
16/05/2024 |  19:01 ⇒ 22:00 | Autor: RTRS

Decenija poplava u Šamcu; Kako izgleda ova opština u godinama obnove? (VIDEO)

Katastrofalne poplave koje su pogodile region prije deset godina u Šamcu pamte kao jedan od najtežih perioda, grad i 15 sela deset dana su bili pod vodom. Štete od poplava procijenjene su na oko 100 miliona KM. U obnovu porodičnih domaćinstava i gradsku infrastrukturu uloženo je više od 48 miliona maraka sredstava Vlade Srpske, Evropske unije i međunarodnih organizacija.
Poplave u Šamcu - Foto: RTRS
Poplave u ŠamcuFoto: RTRS

U ranim jutarnjim časovima 16. maja 2014. godine, vodena stihija odnijela je sve ono što je porodica Čedomira Borojevića godinama sticala.

Potopljena je savremena farma, uginulo 340 goveda, pričinjena šteta od oko tri miliona KM.

- Voda je došla najprije na visinu od jednog metra, a onda kao cunami svakih sat vremena rasla između 15 i 20 centimetara, da bi na kraju dostigla nivo od dva metra i 20 centimetara. Od više od 440 goveda preživjelo je 101 grlo - prisjeća se Borojević, koji je proizvođač mlijeka iz mjesta Tišina kod Šamca.

Uz obnovu 3.000 porodičnih domaćinstava vaučerima Fonda solidarnosti od 13 i po miliona KM, prioritet je bila i rekonstrukcija odbrambenog nasipa.

Izgrađen je i novi parapetni zid, koji grad štiti od visokog vodostaja Save.

- Ono što je takođe potrebno uraditi i što u protekle dvije do tri godine insistiramo, a imamo obećanje od Voda Srpske, jeste da se izvrši remont prepumpnih stanica Rudine i Duga - rekao je Đorđe Milićević, načelnik opštine Šamac.

Šamac je u godinama obnove poprimio drugačiji izgled, uz renoviranje javne i komunalne infrastrukture, izgrađeni su i neki novi objekti.

Na poplave podsjećaju fotografije izložene u gradskoj galeriji, ali i spomen - kamen u parku, koji označava visinu vode koja je prije dest godina potopila grad na ušću Bosne u Savu.