latinica  ћирилица
17/05/2024 |  08:52 ⇒ 09:06 | Autor: RTRS

Drecun: Nekima i dalje smeta Republika Srpska

Nekima i dalje smeta Republika Srpska i imaju ideju da se ona svede na neku marginu koja bi se utopila u BiH, rekao je Milovan Drecun, predsjednik skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove.
Milovan Drecun (Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Milovan Drecun (Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

Drecun je govoreći o namjeri da se u UN usvoji rezolucija o Srebrenici koja bi trebalo da bude 23. maja na dnevnom redu u UN,  kaže da ima više od 60 zapadnih zemalja koje će verovatno, glasati za tu rezoluciju, a od pre neki dan imamo odluku organizacije Islamske države i Islamske konferencije, gde je 50-ak država koje će takođe podržati ovu rezoluciju.

- Ako recimo to samo saberete, dolazi se bar do brojke od stotinak zemalja. Naravno da neke zemlje shvataju koliko je ovo težak problem i koliko će biti veoma teške posledice, te zemlje razumijeju da se međunarodno pravo često koristi na selektivan način - kaže Drecun za RTS.

Napomenuo je da nekima i dalje smeta Republika Srpska i imaju ideju da se ona svede na neku marginu koja praktično ne bi značila ništa i koja bi se utopila u Federaciju, odnosno u BiH koja bi bila pod izrazitom dominacijom Bošnjaka, odnosno bošnjačkog rukovodstva.

- Izgleda da nekome nije cilj da se situacija na Balkanu stabilizuje, da se razvija u pozitivnom pravcu, nego se podgrijavaju stare rane - istakao je Drecun.