latinica  ћирилица
17/05/2024 |  09:03 | Autor: SRNA

Špirić: Krivičnim prijavama Smajić pokušava da pravda blokadu rada Doma naroda

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić smatra da je krajnje neodgovorno što delegat ovog doma iz reda bošnjačkog naroda DŽevad Smajić napušta sjednicu i skoro tri mjeseca blokira rad ovog tijela, a onda svoj nerad i navodni patriotizam pravda podnošenjem krivične prijave protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.
Nikola Špirić - Foto: RTRS
Nikola ŠpirićFoto: RTRS

- Očigledno je da Smajiću fali medijska pažnja u nedostatku sjednice Doma naroda koju su Bošnjaci još u martu napustili samo zato što im se ne sviđa dnevni red. Zato je odlučio da se promoviše podnošenjem krivične prijave protiv predsjednika Dodika, umjesto da se pozabavi onim što bi trebao da mu bude posao - izjavio je Špirić Srni.

On je izrazio očekivanje da će delegati iz Kluba Bošnjaka odgovornost pokazati vraćanjem u parlamentarne klupe, a ne ovim populističkim aktivnostima.

Ocijenio je da je nepotrebno ulaziti u suštinu i obrazloženje Smajićeve krivične prijave, te poručio da "predsjednik Dodik nije čovjek mržnje, ali mnogi koji ga napadaju upravo se hrane tom emocijom".

Špirić je podsjetio da je u martu prekinuta sjednica Doma naroda, jer se na njenom dnevnom redu našao Nacrt zakona o Ustavnom sudu BiH.

- Umjesto izjašnjavanja o ovom zakonu Bošnjaci su napustili sjednicu. Mnogo bi korisinije bilo da energiju troše na nastavak rada i razgovor unutar institucija nego što pažnju skreću na druge teme, jer ne žele da preuzmu odgovornost za blokadu Doma naraoda Parlamentarne skupštine BiH - zaključio je Špirić.

Smajić je juče podnio Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv predsjednika Srpske i njegovih saradnika u kojoj se navodi da "postoje dokazi da je Dodik izvršio više krivičnih djela zbog kojih je Tužilaštvo trebalo davno reagovati po službenoj dužnosti".