latinica  ћирилица
17/05/2024 |  09:13 ⇒ 11:13 | Autor: sputniknews.com

Predsjednik Slovačke posjetio Fica u bolnici: Svega se sjeća

Slovački premijer Robert Fico sjeća se okolnosti atentata izvršenog na njega 15. maja, izjavio je novoizabrani predsjednik Peter Pelegrini, koji je posjetio šefa Vlada u bolnici.
Peter Pelegrini (Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK, ilustracija) -
Peter Pelegrini (Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK, ilustracija)

- On se svega seća. Iznenađen je kako se to brzo odigralo - rekao je Pelegrini za TV TAZ.

Premijer je bio svjestan kada je dopremljen u bolnicu i sjeća se, prema Pelegrinijevim riječima, kako su mu pružili prvu pomoć, kazao je Pelegrini koji je u četvrtak uspio da nekoliko minuta porazgovara sa Ficom.

Pelegrini je rekao da ljekari ne planiraju da ponovo operišu Fica i da će u ponedjeljak biti donijeta odluka o prebacivanju u Bratislavu.

Slovački premijer Robert Fico nalazi se u bolnici u Banskoj Bistrici gde je operisan poslije ranjavanja u pucnjavi nakon sjednice Vlade koja je održana u gradu Handlova, na oko 150 kilometara sjeveroistočno od Bratislave. Fico je poslije višečasovne operacije na 24 sata bio uveden u stanje indukovane kome.

Na Fica je pucano kada je, poslije sastanka, izašao da se pozdravi sa okupljenim građanima.

Napadač na Fica je odmah uhapšen i protiv njega je podignuta optužnica za krivično djelo pokušaj ubistva iz političkih razloga.

Ministar odbrane Slovačke izjavio je u, nakon vanredne sjednice Državnog savjeta bezbjednosti i Vlade, da ljekari čine sve da stabilizuju stanje premijera, kao i da ne može da konstatuje da se situacija razvija pozitivno niti da je on van životne opasnosti.

Ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj-Eštok prethodno je objavio da je na Fica ispaljeno pet hitaca i potvrdio da je atentat na premijera izveden zbog političkih motiva.