latinica  ћирилица
17/05/2024 |  10:54 ⇒ 11:13 | Autor: TANЈUG

Milivojević: Rezolucija neće proizvesti ciljeve koji se kriju u pozadini zbog otpora Beograda i Banjaluke

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocijenio je danas da rezolucija o Srebrenici sasvim sigurno neće proizvesti ciljeve koji se kriju u njenoj pozadini zato što otpor Beograda i Banjaluke neće prestati bez obzira na ishod, istakavši da će argumentacija, koja se sada koristi protiv rezolucije biti na snazi i u budućem postupanju na terenu politike i diplomatije.
Zoran Milivojević (Foto: TANJUG/TANJA VALIC) -
Zoran Milivojević (Foto: TANJUG/TANJA VALIC)

On je u izjavi za Tanjug rekao da dva odlaganja glasanja o rezoluciji pokazuju da njeni sponzori imaju ozbiljne poteškoće da proizvedu one efekte rezolucije koji su zamišljeni na početku, ocijenivši da je tu suština u kredibilitetu rezolucije i političkih ciljeva zbog čega im je potrebna značajna većina u Generalnoj skupštini UN koja je ozbiljno načeta otporom Srbije i djelovanjem Beograda i Banjaluke.

- Očigledno je da tamo predstoji podjela koja dovodi u pitanje kredibilitet rezolucije i onih političkih ciljeva sa rezolucijom. Ukoliko Rusija, Kina budu glasale protiv, ukoliko Indija budu uzdržana to već značajno dovodi u pitanje efekte same rezolucije i njene strateške ciljeve. Bez obzira na ishod, iako prođe, proćiće sa defektom, bez mogućnosti da se oni strateški ciljevi realizuju i pokazaće jednu podjelu i kvalitet našeg otpora - izjavio je Milivojević.

Odgovarajući na pitanje da li Srbija može da se izbori sa pritiskom velikih sila kada je riječ o rezoluciji o Srebrenici, ali i situaciji na Kosovu i Metohiji i eventualnog članstva tzv. Kosova u Savjet Evrope, Milivojević je rekao da se Srbija već bori i da će se izboriti tako što neće priznati Kosovo, ocijenivši da se efekti srpske borbe na političkom, diplomatskom i svakom drugom planu već vide i osjećaju pogotovo u slučaju rezolucije o Srebrenici sa dva odlaganja.

- Oko Savjeta Evrope je ista priča, nemogućnost da to prođe lako i glatko i da proizvede one efekte koji su bili zamišljeni da se na silu potvrđuje državnost Kosova očiglendo ne ide. Borba se nastavlja, ovo pismo pokazuje da ta borba ima efekta. U prvi plan moram da stavim posjetu Vučića Parizu i angažman Francuske, ali prije svega argumente Srbije jer guranje nečega na silu dovodi u pitanje mnoge strateške interese na ovim prostorima - poručio je on.