latinica  ћирилица
17/05/2024 |  11:01 ⇒ 15:14 | Autor: SRNA

Darko Mladić: Zdravstveno stanje generala Mladića veoma ozbiljno

Zdravstveno stanje generala Ratka Mladića veoma je ozbiljno i on i dalje leži nepokretan u krevetu u haškom pritvoru, rekao je Darko Mladić, sin nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.
Darko Mladić - Foto: RTRS
Darko MladićFoto: RTRS

- Samo može da leži, stanje je veoma ozbiljno. Nema ništa novo da ima neko poboljšanje, navodno su mu se bubrezi dovoljno oporavili da nema potrebe za dijalizom, ali to imamo samo usmeno rečeno - rekao je Darko Mladić za Srnu.

On je napomenuo da je odbijen zahtjev da general Mladić bude prebačen na dalje liječenje u Srbiju, ali i istakao da će biti opet upućen zahtjev za slanje jednog ljekara kako bi provjerio stanja bubrega.

Darko Mladić je naveo da nema informacija o nekoj novoj terapiji, te dodao da bi vjerovatno za dvije sedmice generalu u posjetu u Hagu trebalo da ode supruga Bosa.

Prije šest dana Mehanizam u Hagu odbio je zahtjev da general Mladić, kome su bili otkazali bubrezi, bude prebačen na dalje liječenje u Srbiju, pošto haški ljekari smatraju da "mu se stanje popravlja i da mogu dobro da ga oporave da bi se vratio u ćeliju".

Nakon problema sa srcem generalu Mladiću su haški ljekari dali jaču terapiju.

General Mladić je presudom koju mu je izrekao Haški tribunal u junu 2021. godine osuđen na doživotni zatvor, zbog navodnog zločina u BiH.

Budući da je lošeg zdravstvenog stanja, Mladićeva porodica i branioci su više puta tražili da mu se omogući liječenje na slobodi, ali Haški tribunal, a potom ni Mehanizam, te zahtjeve do danas nisu usvojili.

Od tada je u haškom pritvoru i lošeg je zdravstvenog stanja.