latinica  ћирилица
17/05/2024 |  11:07 ⇒ 11:10 | Autor: TANЈUG

Putin posjetio Rusko-kineski EKSPO u Harbinu

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je danas izložbu Rusko-kineski EKSPO u gradu Harbin na sjeveroistoku Kine koji, prema njegovoj ocjeni, predstavlja oličenje "bliskih veza i isprepletanih sudbina" naroda Kine i Rusije.
Putin na EKSPO (Foto: EPA-EFE/SERGEY BOBYLEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Putin na EKSPO (Foto: EPA-EFE/SERGEY BOBYLEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

- Harbin je od svog osnivanja krajem 19. vijeka oličio najbliže veze i isprepletene sudbine naroda Rusije i Kine, međusobno bogaćenje kultura i tradicija - rekao je Putin na otvaranju manifestacije koja se održava u okviru proslave 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i Rusije.

Rusku stranu na izložbi predstavljaju delegacije iz preko 20 ruskih oblasti, a kompanije "Rostek", "Rosatom", "Rusian Eksport Center", "Rusal", "Alfa-Bank", "RDIF" i druge će predstaviti svoje inovacije i projekte koje sprovode sa kineskim kompanijama u oblasti inženjeringa, metalurgije i logistike, prenosi TASS.

- Inicijative naših regiona su detaljno razrađene i precizirane od strane industrije. Na primjer, Kaluški region je odlučan da razvija saradnju u automobilskom sektoru i u stvaranju čitavog klastera proizvodnje građevinskog materijala - rekao je Putin.

Iz Kine su na izložbi "Farmaceutska korporacija Harbin", "Železnička korporacija Harbin", "Kineska nacionalna pomorska naftna korporacija" i drugi.

Govoreći o Harbinu, Putin je ocijenio da je riječ o impresivnom gradu i "modernoj, prelijepoj i dinamičnoj metropolo" koja ima bogatu istoriju i tradiciju.

Ruski predsjednik je posjetio štandove Ruskog centra za izvoz, gdje ga je predsjednica tog centra Veronika Nikišina izvijestila o mjerama koje se preduzimaju da bi se pomoglo izvoznicima, dok mu je kod moskovskoj štanda direktorka zoološkog vrta iz Moskve Svetlana Akulova govorila o pandi Kaćuši, koja je prva panda rođena u Rusiji.

Putin je tokom ceremonije otvaranja kazao da je jedna od tema njegovog razgovora sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom bio razvoj bilateralne saradnje dvije zemlje i da njihovo "neraskidivo partnerstvo" jača ekonomski rast Rusije i Kine.

- Detaljno je razgovarano o izgledima za dalji razvoj ovako bliske i višestrane saradnje sinoć sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom - rekao je Putin, prenose RIA Novosti.

On je istakao da trenutno većina ruskih oblasti održava bliske veze sa Kinom i da "neraskidivo partnerstvo" dvije zemlje jača njihov ekonomski rast i obezbjeđuje njihovu energetsku sigurnost.

Putin je ukazao da Rusija ni sa jednom drugom državnom nema toliko međuregionalnih sporazuma o trgovini i ekonomskoj saradnji kao sa Kinom.

- Rusija je spremna i sposobna da bez prekidanja i pouzdano snabdijeva kinesku ekonomiju, preduzeća i gradove pristupačnom i ekološkom energijom, svjetlošću i toplotom - napomenuo je Putin.

On je dodao da je Rusija spremna da pruži kineskim investitorima ekonomsku podršku i pristup jedinstvenoj ruskoj tehnološkoj bazi, kao i pomoć ruskog visokokvalifikovanog kadra.

- Ruski izvoz poljoprivrede u Kinu je u porastu i Rusija je spremna da proširi saradnju u ovoj oblasti - ukazao je Putin i pozvao kinesku delegaciju na 9. Istočni ekonomski forum, koji će biti održan u septembru u Vladivostoku.

Savjetnik ruskog predsjednika za spoljnopolitička pitanja Јurij Ušakov rekao je novinaru Pavelu Zarubinu da je jedna od tema tet-a-tet razgovora Sija i Putina bio sukob u Ukrajini, prenose RIA Novosti.

Putin je u Harbinu posjetio i hram Pokrova Presvete Bogorodice, jedini pravoslavni u kojem se i dalje vrše bogosluženja.