latinica  ћирилица
17/05/2024 |  11:48 ⇒ 13:42 | Autor: SRNA

Kojić: U ratnim novinama podatak o 1.552 poginula muslimanska vojnika 1993. godine

Da je lažna brojka od 8.372 muslimana stradala u navodnom genocidu jula 1995. godine u Srebrenici pokazuju dokumenti koji su u posjedu Srne i dovoljno je da se prelista prvi broj ratnih novina "Srebrenički glas" iz novembra 1993. godine u kojim je u izvještaju Službe bezbjednosti naveden podatak o 1.552 ubijena muslimanska borca.
Branimir Kojić - Foto: RTRS
Branimir KojićFoto: RTRS

U izvještaju Službe bezbjednosti objavljenom u "Srebreničkom glasu" od 18. novembra 1993. godine na petoj strani, koji je u posjedu Srne, piše da su 1.552 ubijena muslimanska borca i 2.831 ranjen.

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić rekao je Srni da je poznato da su u Memorijalnom centru Potočari sahranjeni i oni koji su stradali mnogo prije 1995. godine, te da porodice koje predstavlja vjeruju da su možda tu pokopana i 1.552 muslimanska vojnika o kojima se govori izvještaju.

On je napomenuo da je većina tih muslimanskih ratnika ubijena u napadima na srpska sela i nejač u njima i u paljenju i pljačkanju imovine Srba.

- Među ta 1.552 ubijena je i otac Emira Suljagića koji svakodnevno priča o nekakvom genocidu, a zapravo svoje jurišnike i on i oni oko njega žele predstaviti kao nevine žrtve - istakao je Kojić.

Prema saznanjima Srne, ove novine i još neki dokumenti pronađeni su u ormaru nekadašnjeg komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića u njegovoj ratnoj kancelariji.

Srna je i u posjedu izvještaja rada čete Brezovica u kojima se jasno vidi da su u periodu 1992. do 1993. godine vršene mnoge diverzije prema srpskom stanovništvu, što potvrđuje tvrdnje pripadnika srpskog stanovništva ovog kraja da su napadani i ubijani na samom početku rata i da je za Srbe najteži bio period od maja 1992. do marta 1993. godine.

Ratni komandir Sadik Zukić u svom dnevniku je, između ostalog, zapisao da je 25. jula 1992. godine pucano po autobusu koji se nalazio u Srbiji, što dokazuje da je teza o "agresiji na BiH" velika podvala.

- Da li će zapadne ambasade i svi oni koji žele da nam stave etiketu genocidnog naroda i posle ovih dokumenata pogledati istini u oči i reći da je lažna cifra od 8.372 ubijena u julu 1995. godine? - upitao je Kojić.

Predstavnici porodica zarobljenih i poginulih srpskih boraca i nestalih civila u proteklom ratu poručuju da će nastaviti da iznose isključivo istinu i da ih nikakve rezolucije neće ućutkati i natjerati da govore laži uprkos svim dokazima koje posjeduju.

Uskoro će, kako oni najavljuju, biti objelodanjen spisak žena koje su sa svojom djecom evakuisane iz Srebrenice, što je još jedan od dokaza da je priča o "genocidu" nad Bošnjacima obična laž.