latinica  ћирилица
17/05/2024 |  12:10 ⇒ 13:06 | Autor: RTRS

Šeranić: Јavni Fond za dječiju zaštitu sve obaveze redovno isplaćuje (VIDEO)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite, Alen Šeranić, boravio je u radnoj posjeti Јavnom fondu za dječiju zaštitu u Bijeljini.
Alen Šeranić - Foto: RTRS
Alen ŠeranićFoto: RTRS

Na sastanku je naglašeno da je niz projekata uspješno realizovano, te da Fond aktivno radi na realizaciji ostalih planiranih aktivnosti - prvenstveno Projektu socijalizacije djece Republike Srpske.

Šeranić rekao je da je budžet Fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske od 2019. godine povećan četiri puta, na oko 160 miliona KM i da će se, shodno potrebi, razmisliti i o uvođenju nekih novih prava, budući da se planira priprema novog zakona u ovoj oblasti.

- Najvažnije je da se sada iz Fonda sva prava redovno isplaćuju, uz podršku Vlade Republike Srpske - izjavio je Šeranić novinarima nakon radnog sastanka sa direktorom Fonda za dječiju zaštitu Nedeljkom Јovićem u Bijeljini.

Šeranić je naglasio da se u ovoj godini sa svim institucijama koje se bave djecom, a prema Strategiji razvoja socijalne zaštite, rade analize svih njihovih prava, odnosno prava u oblasti socijalne i dječije zaštite.

- Kako sa svim institucijama koja se bave pravima djece, tako i sa Fondom dječije zaštite radimo te analize. Sa Ekonomskim fakultetom radimo na analizi finansijskog ostvarivanja prava, kako bismo vidjeli da li je ono što građani dobijaju dovoljno u odnosu na ono što im je potrebno - rekao je Šeranić.

On je naveo da će ekonomska i pravna analiza biti osnova da se daju određene smjernice kako dalje pristupati toj problematici i kako riješi pitanje novog zakona o dječijoj zaštiti.

- Na sistemu dječije zaštite i na novom zakonu o dječijoj zaštiti svakako ćemo raditi u ovoj i sljedećoj godini i na bazi toga mi ćemo projektovati dalji razvoj sistema, s obzirom na to da je novac iz kojeg se finansira ovaj sistem budžetski, ali prije svega novac od doprinosa svih građana koji su zaposleni - istakao je Šeranić.

On je naveo da Ministarstvo planira, kada je riječ o unapređenju sistema socijalne zaštite, da ove godine Narodnoj skupštini Republike Srpske predloži i zakon o standardizaciji i unapređenju kvaliteta u sistemu usluga socijalne zaštite, koji bi prvi put bio donesen jer je sada sazrelo vrijeme da se sistem socijalne zaštite izdigne na viši nivo što se tiče kvaliteta.

- Taj zakon donosimo zato što smo u ovoj godini ustanovili Zavod za socijalnu zaštitu koji će se upravo tim zakonom baviti, a to je opet segment koji će Fondu dječije zaštite pomoći da, u saradnji sa svim drugim ustanovama koje pružaju sličnu vrstu usluga u okviru socijalne zaštite, obezbijedi kvalitetniju uslugu za same građane - rekao je Šeranić.

Rekao je da projekt socijalizacije djece u Republici Srpskoj, o kojem je danas razgovarano, predstavlja najbolji projekat koji Srpska realizuje i traje više od dvije decenije.

Šeranić je rekao da u okviru ovog projekta djeca iz različitih kategorija imaju mogućnost da 10 dana provedu na moru, da se adekvatno vaspitavaju i obrazuju, a prije svega socijalizuju, posebno osjetljive kategorije djece.

Direktor Fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske Nedeljko Јović rekao je da, zahvaljujući Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite i Vladi Republike Srpske, Fond sve svoje obaveza izmiruje redovno, uključujući i one prema svojim korisnicima.

On je naveo da je zajednički snagama sa Minstarstvom, resornim ministrom i Vladom Srpske, te razumijevanjem ministra, Fond uspio da budžet za prava iz ove oblasti, sa 45 miliona KM podigne na oko 160 miliona, što je skoro četiri puta više.

- Krećemo sa Projektom socijalizacije djece 1. juna. Konkurs je završen i u njemu 70 odsto djece učestvuje prvi put - rekao je Јović.

Prema njegovim riječima, ove godine je prijavljeno više od 2.000 djece koja učestvuju u ovom projektu.

Naglašeno je i da Јavni Fond za dječiju zaštitu finansijski dobro posluje i sve obaveze redovno isplaćuje korisnicima.