latinica  ћирилица
17/05/2024 |  12:29 ⇒ 12:38 | Autor: SRNA

Novaković Bursać: Političari da rade na promociji vrijednosti istine i pravde

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać rekla je da političari moraju da rade na promociji vrijednosti istine i pravde, bez kojih nema trajnog mira, a istina ne može da bude nametana.
Snježana Novaković Bursać u Solunu - Foto: SRNA
Snježana Novaković Bursać u SolunuFoto: SRNA

Bursaćeva je učestvovala na Međunarodnoj političkoj konferenciji "Politika kao oblast izražavanja hrišćanskih vrijednosti u svakodnevnom životu", održanoj na Aristotelovom univerzitetu u Solunu.

- U vrijeme kada evropski kontinent prolazi kroz stalno i svjesno urušavanje sistema vrijednosti naša dužnost je da budemo solidarni, empatični, te da budemo otvoreni za probleme i patnje drugoga - rekla je Bursaćeva na panelu posvećenom promociji hrišćanskih vrijednosti u javnoj sferi.

Ona je navela da se društvo mora boriti za očuvanje porodice i stvaranje novih života jer bez rađanja i brige o djeci svaki drugi posao je upitan.

- Sve to dugoročno treba da bude provedeno u socijalne i zdravstvene politike, kao i u mjere od lokalnog nivoa do državnih strategija - zaključila je Bursaćeva.

Cilj konferecije bio je približavanje, proučavanje i promocija hrišćanskih vrijednosti u oblasti društva, politike i društvenih nauka, kao i u političkom dijalogu koji se razvija u kontekstu ovogodišnjih evropskih izbora, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Učesnici skupa govorili su o potrebi redefinisanja okvira prioriteta koji bi doprinijeli održivoj budućnosti Evrope i istakli važnost koncepta koji bi obezbijedio veće učešće građana u procesu donošenja odluka i upravljanja evropskim poslovima.

Konferenciju, na kojoj su učestvovali brojni predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, te predstavnici akademske zajednice i crkveni velikodostojnici, zajedno su organizovali Interparlamentarna skupština pravoslavlja, Konferencija evropskih crkava, Komisija biskupskih konferencija EU, Mitropolija solunska i Teološki fakultet Aristotelovog univeziteta u Solunu.