latinica  ћирилица
17/05/2024 |  13:15 ⇒ 13:24 | Autor: SRNA

Konaković optužio Varheljija da se priklonio Srbiji, a protiv rezolucije

Ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH Elmedin Konaković uputio je otvoreno pismo evropskom komesaru za proširenje i susjedstvo Oliveru Varheljiju u kojem ga je optužio da se priklonio Srbiji, protiv rezolucije o Srebrenici.
Elmedin Konaković - Foto: RTRS
Elmedin KonakovićFoto: RTRS

Konaković kaže da je od Varheljija očekivao "odgovorniji, ozbiljniji, humaniji stav po pitanju rezolucije o Srebrenici.

- Zbog funkcije koju obavljate morate znati da su vaše riječi teške i bolne, pogotovo onda kada su u sukobu sa onim što su univerzalne ljudske vrijednosti, moralne norme, međunarodno pravo i konvencije UN - napisao je Konaković.

On tvrdi da je rezolucija suštinski usmjerena ka izgradnji pravde i trajnog mira koji je, kako kaže, potreba regionu.

Zabrinjava ga kada Varhelji, kad kako navodi, svojim javnim istupima insinuira kolektivnu krivicu čitavog naroda, tako što u "svojim izjavama parafrazirate riječi Aleksandra Vučića".

Konaković je istovremeno Varheljija obavijestio da resor na čijem je čelu u Savjetu ministara BiH neće nastaviti implementaciju Akcionog plana o prenosu znanja o procesu pristupanja Evropskoj uniji sa Ministarstvom spoljnih poslova i trgovine Mađarske.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da Mađarska neće glasati za rezoluciju o Srebrenici u GS UN.

Sijarto je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Republike Srpske Milorada Dodika, tokom njegove posete Budimpešti.