latinica  ћирилица
17/05/2024 |  13:22 ⇒ 14:35 | Autor: RTRS

Kolegij ministra Karana u PU Doboj; Stanje bezbjednosti na području Srpske je dobro

Stanje bezbjednosti na području Republike Srpske je dobro, što pokazuju i svi parametri za prva četiri mjeseca ove godine.
Kolegij ministra Karana u PU Doboj - Foto: Ustupljena fotografija
Kolegij ministra Karana u PU DobojFoto: Ustupljena fotografija

Broj krivičnih djela opšteg kriminaliteta (1.759) smanjen je za 10,4 odsto, uz povećanje koeficijenta ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela i koeficijenta rasvijetljenosti po nepoznatom počiniocu, a posebno ohrabruje podatak da je u prva četiri mjeseca u saobraćajnim nezogdama stradalo šest lica manje nego u istom periodu prošle godine (25), konstatovano je na Kolegiju ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske u užem sastavu koji je održan u Policijskoj upravi Doboj.

Na kolegiju kojem su prisustvovali direktor policije Republike Srpske Siniša Kostrešević, načelnici operativnih uprava Ministarstva u sjedištu i načelnik Policijske uprave Doboj Slobodan Radinković, analizirane su aktivnosti policijskih službenika po svim segmentima bezbjednosti.

Načelnik Radinković je ministra upoznao sa stanjem bezbjednosti na području koje operativno pokriva Policijska uprava Doboj, koje je ocijenjeno zadovoljavajućim.

Ministar Karan se osvrnuo na protekle događaje i pohvalio angažman policijskih službenika na obezbjeđenju javnih skupova u Donjoj Gradini i otvaranju džamije Arnaudija u Banjaluci, kao i aktivnosti na rasvjetljavanju teške krađe u jednom Banjalučkom naselju, gdje je identifikovana međunarodna kriminalna grupa.

U prva četiri mjeseca ove godine na području Republike Srpske evidentirano je 187 krivičnih djela "teška krađa", što je manje za 32,5 odsto, a evidentirano je 14 krivičnih djela "razbojništvo" i ista su naknadno rasvijetljena, tako da koeficijent rasvjetljenosti iznosi 100 odsto.

Zaključeno je da s obzirom na ljetni period i sezonu godišnjih odmora koja je pred nama, posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti imovine građana, sa akcentom na apel građanima da odgovorno pristupaju toj problematici i preduzmu sve potrebne mjere zaštite sa svoje strane.

Inače, imovinska krivična djela (758) su smanjena za 19,9 odsto, a povećana je njihova ukupna rasvijetljenost, kao i rasvijetljenosti po nepoznatom počiniocu.

Broj krivičnih djela protiv života i tijela (203) smanjen je za 11,4 odsto u odnosu na uporedni period. Evidentirana su tri ubistava koja su izvršila nepoznata lica (1 KD Teško ubistvo i 2 KD Ubistvo) i ista su naknadno rasvijetljena.

Broj KD protiv seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta smanjen za 72,5 odsto (evidentirano 11 KD), a evidentirano je 55 maloljetnih delinkvenata koji su izvršili ukupno 43 krivična djela. Broj maloljetnih počinilaca je manji za 16,7 odsto.

Zahvaljujući aktivnostima policijskih službenika bilježi se veliki porast otkrivenosti krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta. U periodu januar-april 2024. godine otkriveno je 49 krivičnih djela, dok je u istom periodu prošle godine evidentirano sedam.

Na Kolegijumu su analizirane i aktivnosti koje se odnose na borbu protiv terorizma i ekstremizma, migrantsku krizu, saradnju i razmjenu operativnih informacija sa policijama iz regiona i šire, ali i upravno-pravne poslove Ministarstva.

Ministar je naveo da do kraja tekuće godine građanima Republike Srpske ističe 139.807 ličnih karata, zbog čega je povećan broj zahtjeva građana za izdavanje ličnih dokumenata, koji na nekim lokacijama za izdavanje linčih dokumenata prelazi i 130 odsto. Samo u prva četiri mjeseca u MUP-u Republike Srpske je obrađeno 340.000 zahtjeva građana.

Shodno navedenom, ovo Ministarstvo poziva građane Republike Srpske da blagovremeno podnesu zahtjeve za zamjenu ličnih dokumenata (prije isteka roka važenja), kao i da imaju razumjevanja za moguće gužve na lokacijama za izdavanje ličnih dokumenata s obzirom na ove specifičnosti.

Ministarstvo je sa svoje strane angažovalo maksimalan broj radnika i organizovalo rad u dvije smjene na lokacijama gdje za to postoji potreba.

Kolegij je zaključio da će policijski službenici MUP-a Srpske, kao i do sada sve učiniti da se održi povoljno stanje bezbjednosti na području Republike Srpske, posebno imajući u vidu eventualna dešavanja u vezi sa mogućim usvajanjem Rezolucije o Srebrenici.