latinica  ћирилица
17/05/2024 |  13:44 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Srbija i Srpska će se 23. maja zajednički i jedinstveno boriti za istinu (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Dodik i Vučić -
Dodik i Vučić

Dodik je rekao da je dominantna tema bila antisrpska rezolucija o Srebrenici koju su kreirali vjekovni destabilizatori i očigledni neprijatelji srpskog naroda, ističući da ono što će ta rezolucija donijeti neće biti euforično kako očekuju njeni kreatori.

- Biće tu mnogo falinki. Ta rezolucija je nešto što ćemo mi odbaciti i nemamo namjeru da se povinujemo tom aktu koji je apsolutni presedan u političkom sistemu i političkom životu UN - rekao je Dodik.

On je izrazio uvjerenje da će ukupan broj članica UN biti ili uzdržan ili protiv, što znači da oni koji su za neće imati prostu većinu zemalja u Generalnoj skupštini UN.

- Drago nam je zbog naših prijatelja koji su nesumnjivo tu i neće podržati ili će biti uzdržani uz ogromne pritiske koje čine zemlje Zapadne Evrope i SAD - naveo je Dodik.

On je naglasio da s tom rezolucijom padaju sve laži koje su iskazali oni koji navodno štite Dejtonski mirovni sporazum.

- Oni ga ruše bezočno. Da čuvaju Dejtonski mirovni sporazum onda se ne bi moglo desiti da jedan ambasador bez stava organa BiH može da unilateralno i samostalno nastupi i time dovodi u poziciju kompletni politički sistem u BiH koji će biti degradiran - rekao je Dodik.

Vučić je naveo da je ključna tema razgovora bili odnosi Srbije i Republike Srpske i reakcija celokupnog srpskog naroda na izglasavanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

- Obavijestio sam predsjednika Dodika o naporima koje Republika Srbija preduzima kako bi se zaštitili vitalni nacionalni interesi srpskog naroda, ali i međunarodno javno pravo, još jednom ponovivši da bi usvajanje takve rezolucije značilo otvaranje Pandorine kutije za budućnost uz otvaranje nebrojeno mnogo rana iz prošlosti - napisao je Vučić na Instagram nalogu. 

Foto: RTRS

Istovremeno, dodao je Vučić, Dodik ga je informisao o razgovorima koje je imao u Budimpešti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i daljim perspektivama razvoja odnosa Srbije i Srpske.

- Dodik me je upozorio da će donošenje rezolucije o genocidu u Srebrenici imati katastrofalne posljedice na odnose unutar BiH - naveo je Vučić.

Posebna tema razgovora bio je predstojeći Sabor srpskog naroda zakazan za 8. jun u Beogradu, za koji su dogovorene brojne zajedničke aktivnosti, potpisivanje memoranduma i sporazuma, kao i događaji koji će potvrditi jedinstvo naroda i njegovo pravo da očuva svoja ognjišta, bude svoj na svome i zaštiti pravo na budućnost generacija koje dolaze.

- Republika Srbija i Republika Srpska će se 23. maja ove godine, zajednički i jedinstveno, boriti za istinu, ponos i dostojanstvo srpskog naroda - rekao je Vučić.

Dodik je rekao da će na Saboru učestvovati sve strukture vlasti i civilnog društva, te predstavnici Srba iz regiona, dijaspore i Srpske pravoslavne crkve, ističući da je ideja da srpski narod ima okvir za svoju budućnost.

- Ono što želimo najviše da učinimo jeste da srpski narod ima neki okvir za svoju budućnost. Јer sve vrijeme prošlog vijeka Srbi su bili napadnuti i bili žrtve - rekao je Dodik.

On je rekao da ako je vrijeme stradanja bilo u prošlom vijeku, onda je sada došao vijek u kojem će se ujediniti Srbi i to je, kako je istakao, potpuno legitimna politička ideja.

Dodik je rekao da je Vučić pozvao sve članove Sabora SPC da učestvuju i da ima ideju da se donesu dokumenta koja će ocijeniti sadašnje stanje u kontinuitetu, s obzirom na istorijski položaj srpskog naroda.

- Razgovaraćemo na najvišem nivou. Mi ćemo u narednim danima usaglašavati dokumente. Јedna od ključnih, određujućih stvari biće ta rezolucija o Srebrenici. Mi ćemo ovdje biti ujutro u ponedjeljak kada predsjednik Vučić kreće. Dogovorili smo se da se ujutro nađemo i da mu poželim srećan put - rekao je Dodik.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)