latinica  ћирилица
17/05/2024 |  15:11 ⇒ 15:46 | Autor: TANЈUG

Zelenski potpisao zakon koji omogućava zatvorenicima da odu na front

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je zakon o mobilizaciji kojim je, između ostalog, predviđeno da neke kategorije osuđenika mogu služiti vojsku.
Volodimir Zelenski (foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO) -
Volodimir Zelenski (foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO)

Prema dokumentu, zatvorenici će moći da se mobilišu u vojsku na službu po ugovoru i biće pušteni na uslovnu slobodu.

Prema riječima ministra pravde, u Ukrajini ima oko 10-20.000 osuđenika, koji u budućnosti mogu biti mobilisani i oni će služiti u specijalnim jedinicama, prenosi RBK Ukrajina.

Zamjenica ministra pravde Elena Visocka navela je da je, prije nego što je usvojen zakon, oko 4.000 zatvorenika pristalo je da ode na front u zamjenu za uslovni otpust u anketi sprovedenoj u aprilu.

Istovremeno, odbijeno je oko 4.000 osuđenika kojima su dijagnostikovane zarazne bolesti kao što su HIV, hepatitis, tuberkuloza.

Kako je napomenulo Ministarstvo pravde, zaključno sa 15. majom 2024. u ukrajinskim zatvorima nalazi se 27.471 osuđenik, uključujući 1.538 žena.

Zamjenica ministra pravde je dodala da je za zakonito funkcionisanje neophodno doneti podzakonska akta. Prema njenim riječima, za otprilike nekoliko nedjelja zakon će biti u potpunosti primijenjen.

Zelenski je danas potpisao i poseban zakon o jačanju odgovornosti za vojne prestupe kojim se povećavaju novčane kazne za one koji se ne pridržavaju pravila mobilizacije.

Dokument predviđa povećanje novčanih kazni za kršenje pravila vojne administracije i zakonodavstva o odbrani, vojnoj obavezi i služenju vojnog roka, mobilizacionoj obuci i mobilizaciji.

Zakon O izmjenama i dopunama Zakonika Ukrajine o upravnim prekršajima i Krivičnog zakonika Ukrajine o jačanju odgovornosti za vojne prestupe, koji je usvojen 8. maja podržalo je 256 glasova narodnih poslanika.