latinica  ћирилица
17/05/2024 |  15:48 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Vučić: Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se danas sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim Porfirijem i episkopima Srpske pravoslavne crkve.
Patrijarh Porfirije, Dodik i Vučić - Foto: RTRS
Patrijarh Porfirije, Dodik i VučićFoto: RTRS

Vučić je ugostio danas na ručku patrijarha, Sveti arhijerejski Sabor SPC i predsjednika Republike Srpske, kojima je zahvalio na pomoći u borbi protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

- Sa patrijarhom srpskim Porfirijem, Svetim arhijerejskim Saborom SPC i predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom razgovarao sam o težini trenutka i izrazio zahvalnost na tome što se bave pitanjem nametnute rezolucije o Srebrenici, kao ključnim pitanjem za opstanak srpskog naroda - rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je rezolucija o Srebrenici pripremana u tajnosti i da je laž da je riječ o rezoluciji koja bi trebalo da obilježi jedno stradanje. 

On je istakao da se ovom rezolucijom otvara Pandorina kutija.

- Јer će Rusi uskoro pokrenuti zahtjev da se proglasi genocidom njemačko ubijanja ruskog i sovjetskog naroda tokom Drugog svjetskog rata. Mi ćemo to tražiti isto za ono što su Nijemci činili u Srbiji i za to što su hrvatske ustaše radile u Јasenovcu. Ali da ne govorim da će to da otvori i mnoga druga pitanja i za Tursku i za neke druge zapadne sile, od starosjidalaca američkih do mnogih drugih - rekao je Vučić.

U svakom slučaju, kako kaže, to je za Srbiju i srpski narod veoma teško pitanje, jer pokazuje kakav je odnos pojedinih u regionu prema njima, ali i nekih svjetskih sila.

- Sve što mogu da kažem je da smo se borili i ogromnu energiju uložili - istakao je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da je srpski narod na Kosovu i Metohiji izložen brutalnom progonu i da se to neće lako zaustaviti i poručio da Srbija nikada neće prihvatiti nezavisno Kosovo.

- U svakom slučaju suprotstavićemo se njihovim protivpravnim i svim drugim aktima nasilja, političkim sredstvima i činiti sve što možemo za naš narod na KiM. I naravno ne moram da vam ponavljam da mi nikada nećemo prihvatiti nezavisno Kosovo kao završenu činjenicu - istakao je Vučić.

Naglasio je da "svakoga dana na različite načine pokušavaju, ne samo iz duše i srca, već i fizički, da nam u potpunosti oduzmu KiM".