latinica  ћирилица
17/05/2024 |  16:38 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Mali maturanti iz Gnjilana u posjeti Skupštini grada Banjaluka (VIDEO)

Učenici osmog razreda dvije osnovne škole sa područja opštine Gnjilane-Kosovo doputovali su u Banjaluku, gdje će boraviti četiri dana. Planirano je da djeca obiđu Univerzitetski klinički centar Srpske, Dvoranu Borik, gradski parlament, pozorište i upoznaju se sa svim znamenitostima i ljepotama grada na Vrbasu.
Maturanti iz Gnjilana u posjeti Skupštini grada Banjaluka - Foto: RTRS
Maturanti iz Gnjilana u posjeti Skupštini grada BanjalukaFoto: RTRS

Oko 50 osnovaca sa Kosmeta, uživali su u obilasku Banjaluke, a posebno ih je oduševila posjeta Gradskoj upravi. Kažu da su prvi put u najvećem gradu Srpske, i dodaju da će im ova posjeta zauvijek ostati u lijepom sjećanju.

Učenik Vuk Milenković zahvalio je svima koji su omogućili da dođu u Banjaluku.

- Prvi utisci su, malo je reći, fenomenalni. Ovo je naš prvi dolazak i mnogo smo srećni - rekao je Milenković.

Učenica Antonija Vasić rekla je da im je u Banjaluci mnogo lijepo i da joj je drago što se svi zajedno lijepo druže, te da se svi raduju zbog predviđenih posjeta.

Nastavnik infirmatike i razredni starješina osmog razreda Dejan Ponović pojasnio je da djeca dolaze iz Kosovskog pomoravlja, te zahvalio svim ljudima koji su učestvovali i organizovali matursko putovanje za djecu koja su prvi put u Banjaluci.

On je istakao da su uslovi rada u školamana području Gnjilana izazovni i da nije lako realizovati mnogo toga, te da ova posjeta i gostoprimstvo mnogo znače.

Iz beogradskog udruženja "Srpska solidarnost" kažu da su učenici zahvalili na gostoprimstvu i srdačnom dočeku.

- Osnovce sa teritorije Gnjilane dovli smo prvi put u Banjaluku. Oni koji žive u ovom dijelu Kosmeta, doveli smo da osjete slobodu - rekao je predstavnik ovog udruženja Duško Rožić.

Nadam se da ćemo biti dobri domaćini i pokazati da Banjaluka i Srpska vole Kosovo i naše ljude tamo, rekao je predsjednik Skupštine Grada Ljubo Ninković.

"Oni prvi put izlaze iz tzv. "ratne zone" iz svoje opštine u okviru naturske posjete, i izabrali su da to baš bude naša krajiška ljepotica. Oni će ovjde provesti četiri dana, a imaćemo priliku da im pokažemo sve ljepote našeg grada - dodao je Ninković.

Humanitarna organizacija "Srpska solidarnost" Beograd i odjeljenje Banjaluka organizovali su besplatnu matursku ekskurziju za osnovce iz Gnjilana i tom prilikom im uručiuli zahvalnice.