latinica  ћирилица
17/05/2024 |  16:51 ⇒ 19:06 | Autor: SRNA

Komitet ministara nije razmatrao zahtjev samoproglašenog Kosova

Na zasjedanju Komiteta ministara Savjeta Evrope u Strazburu danas se nije raspravljalo o članstvu samoproglašenog Kosova u najstariju evropsku organizaciju, pošto zahtjev Prištine nije ni bio na usvojenom dnevnom redu, a ta tema bi mogla biti razmatrana u novembru, saznaje Tanjug u diplomatski izvorima.
Evropska unija (foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK - ilustracija) -
Evropska unija (foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK - ilustracija)

Na današnjoj sjednici je podršku članstvu samoproglašenog Kosova u Savjetu Evrope dalo desetak država, među kojima su skandinavske zemlje, Hrvatska, Albanija, Velika Britanija i Irska.

Predsjedavajuća Komitetu ministara Savjeta Evrope Dominik Hasler iz Lihtenštajna rekla je da je na sjednici više puta pomenut prijem Prištine u tu organizaciju, da je Komitet primio pismo zemalja Kvinte, kao i da će biti razmotreni naredni koraci.

Ona je na konferenciji za novinare nakon sjednice rekla da je glavna tema bila podrška Ukrajini na putu ka rekonstrukciji, ali i novi sporazum o vještačkoj inteligenciji koji je usvojen.

Albanski ministar za Evropu i spoljne poslove Iglji Hasani ocijenio je da je propuštena velika prilika zbog toga što se na sjednici Komiteta ministara Saveta Evrope nije raspravljalo o članstvu takozvanog Kosova u toj organizaciji.

On je na svom "Fejsbuku" napisao da Priština mora da ispuni obaveze koje je preuzela i da se uskladi sa "međunarodnim partnerima".

Francuska, Njemačka i Italija uputile su ranije pismo premijeru samoproglašenog Kosova Aljbinu Kurtiju u kome jasno ističu da Priština nije ispunila uslove međunarodne zajednice po pitanju članstva u Savjet Evrope jer nije napravila
nijedan konkretan korak ka formiranju zajednice srpskih opština.

Žan Noel Baro iz francuskog Ministarstva spoljnih poslova izjavio je da Francuska smatra da u ovoj fazi postoji rizik da bi pitanje Prištine moglo da izazove podjele među zemljama u Savjetu Evrope i da bi to pitanje trebalo da se razmatra kasnije kad pređe za to potreban put.

Nakon Lihtenštajna, Komitetom ministara će predsjedavati Litvanija.