latinica  ћирилица
17/05/2024 |  18:14 ⇒ 19:52 | Autor: SRNA

Mađarska protiv rezolucije o Srebrenici i članstva samoproglašenog Kosova u Savjetu Evrope

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić zahvalio je danas mađarskom ministru spoljnih poslova i trgovine Peteru Sijartu, koji je ponovio stav Mađarske da će glasati protiv rezolucije o Srebrenici, kao i o članstvu samoproglašenog Kosova u Savjetu Evrope.
Đurić i Sijarto (Foto: Tanjug/STR) -
Đurić i Sijarto (Foto: Tanjug/STR)

Cilj takve rezolucije je da demonizuje jedan narod i bila bi primitivna - rekao je Sijarto.

On je ocijenio da u okolnostima velike napetosti u cijelom regionu, kao i ratova, atentata u susjedstvu, prijateljstvo i saradnja imaju veliki značaj.

- Savez Mađarske i Srbije ima izuzetan i neprocjenjiv značaj za Mađarsku. Ako neko misli da je to pretjerano, treba da zna kako Srbija brine o Mađarima posebno u Vojvodini i koliko su oni uključeni u organe vlasti zahvaljujući vladajućoj SNS - rekao je Sijarto.

On je ukazao i da energetska bezbjednost Mađarske u velikoj mjeri zavisi od Srbije, a u planu su i različiti zajednički projekti u budućnosti.

Đurić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Sijartom u Budimpešti prenio mađarskom kolegi poruku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog naroda da u godinama koje dolaze neće zaboraviti prijateljstvo Mađarske i podršku koju je pružila.

- Srbija će biti pouzdan partner u očuvanju stabilnosti. Mi Mađare smatramo našom braćom - rekao je Đurić, koji u Budimpešti boravi u prvoj bilateralnoj posjeti Mađarskoj u funkciji ministra spoljnih poslova Srbije.

On je zahvalio za stepen prava koja srpska zajednica uživa u Mađarskoj.

Dvojica ministara razgovarali su i o bilateralnim odnosima, kao i o aktuelnim političkim pitanjima i situaciji u regionu.