latinica  ћирилица
17/05/2024 |  18:25 ⇒ 18:25 | Autor: SRNA

Italija: Padova i Vićenca pod vodom, suša na Sardiniji

Mnogi dijelovi sjeverne Italije su pod vodom nakon olujnog nevremena i kiše, a najgore su pogođeni gradovi Padova i Vićenca.
Poplave u Italiji (Foto: EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI/arhiv) -
Poplave u Italiji (Foto: EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI/arhiv)

Službe za vanredne situacije koriste čamce da dođu do svih ljudi u nevolji, a u mnogim mjestima vide se automobili kako "plivaju" ulicama.

U međuvremenu, jug Italije suočava se sa toplotnim talasom, van sezone, a na Siciliji temperatura je dostigla 35 stepeni Celzijusa, javio je Bi-Bi-Si.

Obaloutvrde rijeke Muson dei Sasi u oblasti Padove rano jutros su probijene zbog obilne kiše što je dovelo do poplava.

U oblasti Borgo Mantovano u Lombardiji, teretni voz se prevrnuo usljed naleta vjetra koji je duvao brzinom između 150 i 200 kilometara na čas.

Lokalni gradonačelnik Alberto Borsari rekao je da su mnoge ulice i podrumi pod vodom i da je situacija veoma teška. "Srećom, niko nije povrijeđen", rekao je on.

U Milanu je u jednom danu palo oko 130 milimetara kiše što je dovelo do poplava. Analitičari kažu da takav intenzitet kiša nije zabilježen u maju više od 170 godina.

U Venetu je danas bio na snazi creveni meteo alarm, posebno između gradova Vićenca i Verona gdje je palo oko 70 milimetara kiše za samo 30 minuta.

Јedna osoba je nestala u području Koma nakon pada malog mosta.

Na jugu na Sardiniji vremenski uslovi su izuzetno suvi što je loša vijest za lokalne farmere koji uzgajaju pšenicu i koji očekuju prepolovljen rod zbog manjka vode, objavio je lokalni list "Lunione Sarda".

U ovoj oblasti očekuju se restrikcije vode tokom ljeta.