latinica  ћирилица
17/05/2024 |  19:27 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Rezolucija o Srebrenici antisrpska; Sarajevo zatvara vrata saradnje i sa Mađarskom (VIDEO)

Rezolucija o Srebrenici bila je ključna tema razgovora predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića tokom sastanka u Beogradu.
Generalna skupština (foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL - ilustracija) -
Generalna skupština (foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL - ilustracija)

Razgovarano je i o reakciji cjelokupnog srpskog naroda na izglasavanje ovog dokumenta u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Poručeno je i da će se Srpska i Srbija, 23. maja boriti za istinu i dostojanstvo srpskog naroda i da će odbaciti rezoluciju bez obzira na ishod glasanja.

Šest je dana do sjednice Generalne skupštine UN i izjašnjavanja o rezoluciji o Srebrenici. U susret tom 23. maju, zvaničnici Srpske i Srbije u stalnoj su komunikaciji zbog antisrpske rezolucije, kojom, prema riječima predsjednika Srpske, vjekovni neprijatelji žele da Srbima nametnu kolektivnu, degradirajuću odgovornost. Ipak, neće biti, kaže, euforični nakon glasanja, kako su očekivali. Vjeruje da će zbir zemalja koje će biti protiv i uzdržane biti veći od onih koji će glasati za rezoluciju.

- Ta rezolucija je nešto što ćemo odbaciti. Nemamo namjeru da se povinujemo tom aktu, koji je presedan u političkom životu samih UN. Drago mi je zbog naših prijatelja koji neće podržati ili će biti uzdržani uz ogromne pritiske koje čine zemlje Zapadne Evrope i SAD - kaže Dodik.

Republika Srbija i Republika Srpska će se 23. maja ove godine, zajednički i jedinstveno, boriti za istinu, ponos i dostojanstvo srpskog naroda, poručio je predsjednik Srbije.

- To je za nas veoma teško pitanje, jer pokazuje kakav je odnos pojedinih u regionu prema nama, ali i nekih svetskih sila. Sve što mogu da vam kažem to je da smo se borili, da smo ogromnu energiju uložili, sve vrijeme ovoga svijeta sam i kao predjsednik Republike dao za to da im se suprotstavimo najjače i najsnažnije moguće - rekao je Vučić.

Nema dileme da će se i Mađarska suprotstaviti rezoluciji. Ono što je šef diplomatije Peter Sijarto prije dva dana rekao predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku, ponovio je danas u razgovoru sa ministrom inostranih poslova Srbije Markom Đurićem.

- Odlučili smo kako ćemo glasati o rezoluciji o Srebrenici koja demonizuje čitav srpski narod. Mađarska će glasati protiv ovog dokumenta - rekao je Sijarto.

Zbog stava Mađarske, ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković obavijestio je evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija da njegovo ministarstvo neće nastaviti obuku diplomata sa mađarskim MSP-om. I ne samo to, u otvorenom pismu, obrušio se na Varheljija, optuživši ga da se priklonio Srbiji, protiv rezolucije o Srebrenici.

- Rezolucija je suštinski usmjerena ka izgradnji pravde i trajnog mira koji je potreban regionu. Zabrinjava me kada Varhelji svojim javnim istupima insinuira kolektivnu krivicu čitavog naroda, tako što u "svojim izjavama parafrazirate riječi Aleksandra Vučića" - naveo je Konaković.

Ovo nije stav BiH, već isfrustriranog pojedinca koji u kontinuitetu zloupotrebljava svoju poziciju, upozorava srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović. MIP, kaže, nije ćaćevina Elmedina Konakovića, pa da on sam, autonomno odlučuje šta hoće a šta neće.

- Umjesto da kao ministar inostranih poslova gradi, on uporno urušava odnose sa prijateljskim zemljama. Konaković uzima sebi pravo da dijeli lekcije svakome ko ne misli kao on, kako izvan, tako i unutar BiH. To nije politika, niti diplomatija. To ne priliči jednom šefu diplomatije, ali priliči nekome ko nas sve redom i to u kontinuitetu gnjavi svojim nervoznim reakcijama - kaže Cvijanovićeva.

Ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Nenada Nešića nadu ulijeva jedinstvo srpskog naroda i rukovodstva Srpske i Srbije u ovim, kako je ocijenio, teškim vremenima.

- Iz svega izaći ćemo jači, nismo genocidni narod, mi smo slobodan narod i nećemo nestati, niti će nestati Republika Srpska niti će nestati Srbija. Vjerujem da granice koje dijele Srpsku i Srbiju jednog dana neće postojati - ističe Nešić.

Bošnjački narod i neke neprijateljski nastrojene vlade i zemlje prema Republici Srpskoj misle da rezoluciju o Srebrenici, iako je protokolarna i neobavezujuća, u narednom periodu mogu da koriste u političke svrhe, ističe predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković. Usvajanje rezolucije na ovakav način možda je, dodaje, i početak kraja Ujedinjenih nacija, u obliku u kojem smo ih do sada znali.