latinica  ћирилица
17/05/2024 |  19:49 ⇒ 20:18 | Autor: SRNA

Na Mećavniku otvoren Pozorišni Kustendorf

Na sceni "Prokleta avlija" na Mećavniku večeras je svečano otvoren 5. Pozorišni Kustendorf pod sloganom "Ima li života pre smrti".
Pozorišni Kustendorf - Foto: SRNA
Pozorišni KustendorfFoto: SRNA

Osnivač Festivala Emir Kusturica istakao je, otvarajući Festival, da pripada grupi koja je prije 25 godina sanjala da napravi grad u kojem će svako godišnje doba imati jedan festival i stiglo se do toga da se "ustalio i ovaj teatarski".

- Gledao sam danas na Mećavniku grupu srednjoškolaca, bili su sa svojom nastavnicom koja im je pričala kako je nastao Mećavnik. Rekla im je da je ovdje izbjeglica napravio grad u koji svi dolaze da se osjećaju kao da su kod kuće. A ta izbjeglica sam izgleda ja. Da li ja sebe mogu da tretiram kao izbjeglicu pitanje je kao i ovo kako da definišemo umjetnost i šta uopšte da mislimo o umjetnosti danas kad već imamo Da Vinčijeve kodove, kad imamo implantiranje, možda ćemo imati i film u mozgu, daljinski pušten. Ova vrsta umjetnosti koju mi ovdje zagovaramo veoma je slična tom izbjeglici koji je, eto, napravio dom za sebe, za sve koji nemaju dom za sebe i za sve koji imaju potrebu da se nađu u kulturološkoj grupi kao što je ova - rekao je Kusturica.

On je naveo da umjetnost projektuje sve što prolazi kroz njen vokabular.

- Što vrijeme iscrta i ispiše kroz umjetnika upravo je najbolje svjedočanstvo o vremenu u kome smo živjeli i mi i bilo koja generacija prije nas. Utoliko, gostovanje mladih umjetnika na još jednom festivalu koji je ustanovljen i već je stabilan, naš je doprinos - doprinos nas izbjeglica svijetu umjetnosti - poručio je Kusturica.

Nakon svečanog otvaranja biće izvedena predstava "Galeb" po motivima novele Antona Pavloviča Čehova, a u režiji Milana Neškovića iz Sombora.

Od 23.00 časa po Čehovljevoj priči "Medved" biće izvedena istoimena predstava u režiji Ilje Arkhipova iz Sankt Peterburga.

U okviru takmičarskog programa sutra će se predstaviti studenti Akademije umetnosti iz Novog Sada predstavama "Skakavci" Biljane Srbljanović i "Krotka" Fjodora Muhajloviča Dostojevskog.

Istog dana studenti Akademije umetnosti iz Beograda izvešće predstavu "Životinjska farma" DŽordža Orvela.

U nedjelju, 19. maja, nastupiće studenti Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda sa predstavom "11 potkošulja" i studenti banjalučke Akademije umjetnosti sa predstavom "Ćelava pjevačica" Ežena Јoneska.

Festival će imati i bogat revijalni program, u okviru kojeg će biti odigrane četiri predstave, a nastupiće Narodno pozorište iz Sombora, Narodno pozorište Subotice i Državni teatar mladih Brijancev iz Sankt Peterburga.

O nagradama će odlučivati tročlani žiri koji čine glumica Vanja Ejdus, režiser Јana Maričić i dramski pisac Đorđe Kosić.

Uručenje nagrada i svečano zatvaranje Festivala planirano je za 22.00 časa u nedjelju, 19. maja, a potom će od 23.00 časa početi koncert Dude Buržujke i "Haiku za danas".

Pozorišnom Kustendorfu prisustvovaće studenti dramskih umjetnosti iz Srbije, Republike Srpske i Rusije, a ulaz je otvoren i za ostale posjetioce.

Festival se održava u organizaciji Rasta internešnel, pod pokroviteljstvom Emira Kusturice.