latinica  ћирилица
17/05/2024 |  20:03 ⇒ 21:35 | Autor: RTRS

NUB Srpske u Solunu na Međunarodnom sajmu knjiga

Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske i ove godine učestvuje na 20. Međunarodnom sajmu knjiga u Solunu koji se održava u periodu 16-19. maj 2024. godine.
NUB Srpske u Solunu na Međunarodnom sajmu knjiga - Foto: RTRS
NUB Srpske u Solunu na Međunarodnom sajmu knjigaFoto: RTRS

Na štandu NUB Republike Srpske predstavljena su najreprezentativnija izdanja iz Republike Srpske u proteklih nekoliko godina, uz različite promotivne aktivnosti u okviru službenog programa sajamskih promocija. Posebna pažnja posvećena je vrijednim izdanjima kulturnih institucija Republike Srpske, kao i prevedenim publikacijama.

Za potrebe učešća na Sajmu knjiga u Solunu NUB Republike Srpske je štampala Stripovijetke Petra Kočića na grčkom jeziku i kako bi se djelo Petra Kočića predstavilo na inovativan i zanimljiv način.

Takođe, objavljena je i dvojezična publikacija (srpski/grčki) „Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru“ sa dodatkom za učenje azbuke, a za potrebe radionice koja će biti održana u zvaničnom programu Sajma.

U okviru predstavljanja pripremljen je sadržajan i raznolik program.
Otvoren je štand Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske. U muzičkom programu učestvovali su Grci koji uče srpski jezik kroz program učenja srpskog jezika koji je pokrenulo Predstavništvo Republike Srpske. Ovaj program vodi i organizuje profesorica Marijana Milunović.

Upriličeno je potpisivanje Memoranduma o saradnji između NUB Republike Srpske i Univerzitetske biblioteke Univerziteta Ioaninon. Memorandum su potpisale direktorice Ljilja Petrović Zečić i Arieta Papaioaniou.