latinica  ћирилица
17/05/2024 |  21:13 ⇒ 21:16 | Autor: SRNA

Patrijarh Porfirije otvorio izložbu "Prepodobni Јustin Ćelijski-riznica duha i premudrosti"

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije otvorio je večeras izložbu "Prepodobni Јustin Ćelijski – riznica duha i premudrosti", koja je priređena u Muzeju Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.
Patrijarh Porfirije - Foto: RTRS
Patrijarh PorfirijeFoto: RTRS

Otvaranju izložbe u atrijumu Muzeja SPC prisustvovali su i arhijereji okupljeni na redovnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC, sveštenstvo i sveštenomonaštvo, kao i brojni poštovaoci djela jednog od najvećih teologa 20. vijeka Prepodobnog Јustina Ćelijskog.

Tokom prigodnog umjetničkog programa besjedio je episkop valjevski Isihije.

Poslije liturgijskih i kulturnih svečanosti koje su ove godine povodom obiežavanja 130 godina od rođenja, 45 godina od upokojenja i 10 godina od prenosa moštiju Prepodobnog Јustina Ćelijskog održane u Vranju, manastiru Ćelije i Valjevu, Sveti arhijerejski sinod odlučio je da se u spomen na velikog duhovnika i jednog od najvećih teologa 20. vijeka, organizuju prikladni programi i u Beogradu.

U okviru programa, u nedjelju, 19. maja, u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru patrijarh Porfirije će služiti svetu Liturgiju uz sasluženje svih otačastvenih arhijereja.

Istog dana, sa početkom u 19.00 časova u Pozorištu na Terazijama biće održana svečana akademija na kojoj će o svom duhovnom ocu, avi Јustinu, govoriti episkop bački Irinej.
U programu u produkciji Informativne službe Srpske Pravoslavne Crkve učestovaće eminentni umjetnici, a ulaz na svečanu akademiju je slobodan.