latinica  ћирилица
17/05/2024 |  23:00 | Autor: SRNA

Pred Novosađanima slika Vlaha Bukovca - tri decenije nakon krađe iz dvorca Dunđerskih

U Muzeju Vojvodine večeras je otvorena izložba "Blagoveštenski sabor Vlaha Bukovca" povodom povratka djela "Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861" Vlaha Bukovca u Srbiju nakon tri decenije od kada je ukradeno iz dvorca porodice Dunđerski u Čelarevu.
Novi Sad-izložba (Foto: TANJUG/VLADA AP VOJVODINE) -
Novi Sad-izložba (Foto: TANJUG/VLADA AP VOJVODINE)

Predsjednica Pokrajinske vlade Maja Gojković istakla je na otvaranju da je veoma važno što je država iskazala brigu za cjelokupno kulturno nasljeđe, bilo da je ono u zemlji ili inostranstvu.

- Kao neko ko je kao ministar bio uključen u akciju vraćanja, mogu da kažem da sam ponosna što smo vratili ovo djelo poslije tri decenije. Ovo je veliki dan i za Muzej Vojvodine i za kulturu Srbije. Na radost građana Srbije ova priča ima spektakularno dobar kraj. Bili smo skeptični da će ovo djelo ikada biti kod kuće - rekla je Gojkovićeva.

Prema riječima direktorke Muzeja Vojvodine Tijane Stanković Pešterac, za povratak slike u muzej zahvalnost duguju prije svega Službi za borbu protiv organizovanog kriminala Republike Srbije i Pokrajinskoj vladi koja je obezbijedila sredstva za povratak slike u Srbiju.

- Nakon tri decenije i saznanja gdje se slika nalazi, zajedničkim djelovanjem državnih institucija, vraćena je u muzej 2022. Složeni procesi restauracije su sprovedeni i danas je prikazujemo u novom ruhu. Kako bi se pristupilo konzervaciji, bilo je potrebno primijeniti brojne tehnike kojima se potvrdila i autentičnost djela. Neophodna sinergija prirodnih i društvenih nauka pokazala se ključnom i u ovom slučaju - rekla je Stanković Pešterac.

Izložba je posvećena slici "Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861." Vlaha Bukovca iz 1901. godine.

Ovo izuzetno vizuelno svjedočanstvo o jednom od ključnih istorijskih događaja vezanih za Srbe u Austrougarskoj monarhiji svojom autentičnošću predstavlja kulturno blago od neprocjenjivog značaja za Republiku Srbiju, prenio je Tanjug.

Slika je urađena po narudžbini povodom 40-godišnjice Crkveno-narodnog sabora Srba održanog na Blagovesti, 2. aprila 1861. godine u Sremskim Karlovcima, kojem je predsjedavao patrijarh Јosif Rajačić.

Akademik Vlaho Bukovac /1855–1922/ prikazao je na slici 82 autentična portreta učesnika Sabora, pripadnika crkvenog klera, političkih stranaka i građana, među kojima je bio i Svetozar Miletić.

Izvedena je tehnikom ulja na platnu, u dimenzijama 122 puta 192 centimetra.