latinica  ћирилица
18/05/2024 |  07:53 ⇒ 08:45 | Autor: sputniknews.com

Ruski patrijarh Kiril: Zabrana ulaska patrijarhu Porfiriju na KiM gest neprijateljstva prema SPC

Zabrana ulaska patrijarhu Porfiriju i arhijerejima na KiM gest je neprijateljstva prema Crkvi Svetog Save i demonstrativno poricanje njene velike duhovne i istorijske uloge, rekao je ruski patrijarh Kiril u poruci upućenoj srpskom patrijarhu Porfiriju, piše Tanjug, a prenosi RTS.
Patrijarh Kiril (Foto: EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOVSPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT) -
Patrijarh Kiril (Foto: EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOVSPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT)

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril osudio je nedavnu zabranu ulaska na Kosovo i Metohiju srpskom patrijarhu Porfiriju i grupi arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

- Ožalošćen sam i ogorčen uskraćivanjem prava na ulazak na teritoriju Kosova i Metohije Vašoj Svetosti i sedmorici arhijereja koji su bili u Vašoj pratnji na putu do manastira Pećka Patrijaršija, gdje je, po ustaljenoj tradiciji, božanstvenom liturgijom trebalo da bude otvoren Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve - naveo je Kiril u poruci upućenoj srpskom patrijarhu Porfiriju.

Patrijarh moskovski i cijele Rusije ističe da je taj korak "gest neprijateljstva prema Crkvi Svetog Save i demonstrativno poricanje njene velike duhovne i istorijske uloge povezane sa njenim vjekovnim prisustvom na Kosovu".

- Posebnu zabrinutost u Ruskoj pravoslavnoj crkvi izazivaju i vijesti o sve težim uslovima opstanka srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, brutalnim pritiscima na našu bespomoćnu braću od strane bezbjednosnih snaga režima u Prištini, kao i nove prijetnje koje su se nadvile nad drevnim svetinjama srpskog pravoslavlja - navedeno je u poruci objavljenoj na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

Vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini 13. maja nisu dozvolile patrijarhu srpskom Porfiriju i sedmorici arhijereja SPC da uđe na KiM, kako bi u Pećkoj patrijaršiji prisustvovali svečanom početku rada redovnog godišnjeg zasedanja Sabora SPC.