latinica  ћирилица
18/05/2024 |  09:27 ⇒ 13:27 | Autor: RTRS

"Dani Rusije u Republici Srpskoj"; Strateški odnosi sve bolji (FOTO)

Međunarodni festival "Dani Rusije u Republici Srpskoj" otvoren je u Banjaluci i trajaće tri dana.
Dani Rusije u Srpskoj - Foto: RTRS
Dani Rusije u SrpskojFoto: RTRS

Na brojnim panel diskusijama učestvovaće eminentni stručnjaci iz Srpske, regiona i Ruske Federacija.

"Dani Rusije u Srpskoj" (Foto: RTRS)

- Strateški odnosi Srpske i Rusije svakim danom su sve bolji, a to potvrđuje i Međunarodni festival "Dani Rusije u Republici Srpskoj", koji se od danas do ponedjeljka, 20. maja, održava u Banjaluci. Ovaj festival potvrđuje da je Rusija prisutna ovdje u oblasti nauke, kulture, da razmjenjujemo mišljenja, pokušavamo da i putem ove konferencije razumijemo savremene trendove, svijet i dinamiku svijeta koji nastaje oko nas. To rade srpski i ruski stručnjaci zajedno - izjavio je ministar za naučnotehnoški razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir.

Budimir je ocijenio da je mnogo ovakvih manifestacija u posljednje vrijeme i da je to samo nastavak saradnje koja se pretače u direktne sporazume.

- Rusi sve više shvataju da su Republika Srpska i srpski narod u ovom trenutku jedini partner u Evropi za ruski svijet - poručio je Budimir.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov naglasio je da su "Dani Rusije u Srpskoj" još jedna potvrda bliskih odnosa između Rusije i Srpske, posebno u ovo turbulentno vrijeme kada se zajedno bore za stvaranje multipolarnog svijeta.

- Zajedno se borimo za odbranu međunarodnog prava i naših tradicionalnih vrijednosti. Ovaj skup će biti još jedna prilika da podijelimo iskustva da još efektivnije radimo u ovom pravcu - naveo je Kalabuhov.

Igor Kalabuhov (Foto: RTRS)

Spoljni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Јelena Guskova izjavila je da je "Srpska ostrvo slobode u cijeloj Evropi, a svi drugi su potčinjeni zapadnim planovima i rušenju slovenskog faktora".

- U tome je snaga srpskog naroda, koji će u istoriji biti uspisan kao slobodarski narod i biće primjer drugima - istakla je Guskova.

Ona je poručila da je "Srpska veoma važan faktor ne samo na Balkanu, nego u Evropi, zbog čega joj je podrška Rusije veoma značajna".

- Odnosi Srpske i Rusije su sve bolji. Cijela Rusija zna gdje se nalazi Republika Srpska i kako se Srbi bore za svoj nacionalni interes. Ovaj skup značajan zbog proširenja saradnje Srpske i Rusije u svim oblastima - nauke, kulture, obrazovanja - navela je Guskova.

Tokom festivala govoriće se o temama kako sukobi na Bliskom istoku i u Evropi utiču na trenutno stanje u svijetu, kakvi su srpsko-ruski odnosi u promijenjenim geoplotičkim okolnostima, a biće predstavljen i časopis "Balkanski diplomat" i program Fonda Gorčakov.