latinica  ћирилица
18/05/2024 |  10:55 ⇒ 12:48 | Autor: RTRS

Kalabuhov: Rezolucija o Srebrenici narušava proces pomirenja u BiH (VIDEO)

Rezolucija o Srebrenici je velika provokacija koja donosi destabilizaciju i narušava proces pomirenja u BiH, izjavio je ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov.
Igor Kalabuhov - Foto: RTRS
Igor KalabuhovFoto: RTRS

- Kada su Englezi 2015. godine dobili "po glavi" vetom Ruske Federacije, pristupili su starinskoj strategiji "ubij neprijatelja tuđim nožem". I sad oni koriste neke svoje instrumente u tom pravcu. To je provokacija za srpski, ali i za bošnjački narod zato što zapadni, anglo-saksonski mentori, guraju narativ da su Bošnjaci bili gotovo jedina žrtva u ovim događajima devedesetih godina, da stvari oko Srebrenice moraju biti tačka bošnjačkog identiteta i stvaraju strah kod Bošnjaka da samo zapadne države mogu biti zaštitnici i njihovi istinski prijatelji što nije istina - naglasio je Kalabuhov.

Kalabuhov je upozorio da se "situacija odvija u poznatoj taktici anglo-saksonskog svijeta da ovdje guraju destabilizaciju i konfrontaciju".

- Ovo je pokušaj zabijanja eksera u proces primirivanja u BiH, posebno između Srba i Bošnjaka. Što se tiče Ruske Federacije naš stav je poznat. Mi smo za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, želimo izbalansirani pristup međunarodne zajednice za BiH i smatramo da se o svim pitanjima, uključujući i pitanja o prošlosti, mora prije svega diskutovani u BiH i o njima moraju biti saglasna tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Samo to može biti osnov kompromisa, uzajamnog poštovanja i progresa BiH u budućnosti - zaključio je Kalabuhov.