latinica  ћирилица
18/05/2024 |  11:42 ⇒ 12:48 | Autor: RTRS

Budimir: Bošnjaci u BiH biće iznenađeni koliko država neće podržati rezoluciju o Srebrenici (VIDEO)

Bošnjaci u BiH biće iznenađeni koliko država, čak i iz islamskog svijeta, neće podržati rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, izjavio je ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir.
Željko Budimir - Foto: SRNA
Željko BudimirFoto: SRNA

- Bošnjačka politička elita, koja je trenutno na odlučujućim pozicijama u BiH, posmatra pitanje žrtve Bošnjaka kao apsolutne žrtve. Iako rezolucija nije obavezujuća, ona će imati snažno političko dejstvo i tu njihovu tezu će dodatno da ojača. Zbog toga se ljute na države koje su protiv rezolucije - istakao je Budimir.

Budimir je upozorio da "zbog toga postaju sve agresivniji prema druga dva naroda, posebno prema Srbima u BiH, jer ako su Bošnjaci apsolutna žrtva građanskog rata u BiH, onda se druge žrtve ne mogu tretirati isto".

- Odgađanje glasanja je posljedica toga što se po svaku cijenu pokušava doći do 100 država koje će podržati rezoluciju. To je jedan propagandni trik koji u svim ovim promijenjenim okolnostima, posebno na Bliskom istoku, treba da pokaže da Zapad ne tretira muslimane i islam kao neprijatelje, iako Amerika gotovo 40 godina vodi rat protiv islama posebno na Bliskom istoku - rekao je Budimir.