latinica  ћирилица
18/05/2024 |  13:58 ⇒ 14:00 | Autor: SRNA

Pavlović: Rezolucija o Srebrenici nema veze sa žrtvama

Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović izjavio je da rezolucija o Srebrenici najmanje ima veze sa žrtvama građanskog rata u BiH jer svi znaju da je dvije trećine 28. divizije tzv. Armije BiH poginulo u proboju prema Tuzli.
Dušan Pavlović - Foto: RTRS
Dušan PavlovićFoto: RTRS

Pavlović je naveo da muslimani, posebno političke elite, znaju šta se dešavalo tokom proboja 28. divizije u julu 1995. godine od Srebrenice prema Tuzli.

- Svi to znaju, ali ovdje nije u pitanju istina, nego politička agenda. Kad govorimo o BiH, ratni narativi su ovdje postavljeni od panislamističke radikalne strukture "Muslimanska braća", kojoj je pripadalo rukovodstvo SDA - podsjetio je Pavlović.

Prema njegovim riječima, takozvana Armija BiH je bila vojno krilo "Muslimanske braće" u BiH, te je to ključ razumijevanja unutrašnjih odnosa ovdje.

- Zato oni koji su izašli iz šinjela Alije Izetbegovića i "Muslimanske braće", kakav je i ambasador BiH u UN, nemaju problem da i dalje proizvode destabilizaciju u BiH - rekao je Pavlović novinarima u Banjaluci.

Njima, smatra Pavlović, i jeste cilj da spriječe uspostavljanje demokratskih institucija u BiH, iz prostog razloga što je to prepreka za uspostavljanje šerijata.

S druge strane, dodao je Pavlović, Njemačka ima svoj interes da ovdje ponovo uspostavi kolonijalne odnose, kao i SAD da sačuva svoj dio kolača na Balkanu.

- Zbog svega toga, moramo biti hladne glave, pametni i uporni da istrajemo na civilizacijskim vrijednostima i to je upravo bio zadatak Nezavisne komisije za utvrđivanje istine o stradanju svih naroda u Srebrenici, koju je osnovala Vlada Srpske, da na civilizacijskim vrijednostima i naučno utvrđenim činjenicama uspostavi realnost i odnose u BiH - naveo je Pavlović.